Select language: magyar

Tápanyagtervezés

PGR hozzáféréssel használható

A KITE tápanyaggazdálkodási rendszerét a hagyományos szaktanácsadás mellett már a fejlesztésének kezdetétől a precíziós igények kielégítésére terveztük. Minden számítás a termésbecsléstől kezdődően 10 x 10 méteres cellák szintjén történik, ugyanis ahhoz, hogy megfelelően tudjuk becsülni a mérleg legfontosabb elemeként jelentkező növényi tápelemfelvételt és végül megfelelő gazdasági döntést hozzunk, az elejétől a végéig precíziós szemlélettel felépített rendszerre van szükségünk.

Mire jó az applikáció?

Miben különbözik a KITE Tápanyagtervezés alkalmazása a többi mérlegszemléletű szaktanácsadási rendszertől?

A tábla heterogenitását nemcsak a talajtani adottságok szempontjából kell értékelnünk, hanem a termőképesség táblán belüli alakulásáról is képet kell alkotnunk. Miért nagyon fontos ez? A tápanyagtervezés során a tervezett terméssel és a hozzá tartozó mellékterméssel kivont tápelemmennyiséget korrigáljuk a talaj tápanyag-szolgáltató képességének és a műtrágyával kijuttatandó hatóanyagok érvényesülésének figyelembevételével. Ha a valós termőképességtől jelentősen eltér a tervezett termés, akkor a számítás alapjaiban hibás, és túl sok vagy túl kevés műtrágya jut ki az adott táblarészre.

A tápelemek talajban való viselkedése eltérő, ezért a talaj tápanyag-szolgáltató képességét és a trágyák érvényesülését tápelemenként eltérő talajtulajdonságok befolyásolják. Ezen talajtulajdonságok táblán belüli eloszlását csak a táblaheterogenitást jól reprezentáló, georeferált mintavétel segítségével lehet meghatározni.

Bár a talajmintavételi zónák mérete átlagosan 2,5-3 ha, a Tápanyagtervezés alkalmazás nem az ennél jóval nagyobb felbontásban (0,01 ha) elkészített tervezett termés térképének felbontását csökkenti a talajmintavételi zónákéra, hanem minden egyes 10 x 10 méteres cellához hozzárendeli a megfelelő talajvizsgálati eredményt, így a pontosság a további lépések során sem romlik.

AZ ALKALMAZÁS ÁLTAL
BIZTOSÍTOTT ELŐNYÖK

Saját fejlesztésű precíziós
tápanyaggazdálkodási rendszer

A PGR tápanyaggazdálkodási moduljának fejlesztése a KITE Zrt. több évtizedes hagyományait követve egy szakmailag megalapozott, de mégis rugalmas, az új kihívásoknak megfelelő alkalmazást eredményezett.

A tápanyag-gazdálkodás területén
elérhető legnagyobb felbontású precíziós tervezést biztosítja

A hozamcél meghatározásához használt 10x10 méteres cellaméretet a számítási folyamat során végig megtartjuk, így a ma elérhető legpontosabb hatóanyagigény-térkép készül el.

Integrálja a domborzatról, a talajról
és a növényállományról rendelkezésre álló információkat

A tábláról származó részletes domborzati és termőképességi információkon alapuló talajmintavétel, valamint a sokéves NDVI alapján számított hozamcél együttes értékelése a modern precíziós tervezés elengedhetetlen része.

ÉRDEKLI A RENDSZER?

Részesüljön Ön is a PGR előnyeiből, lépjen kapcsolatba tanácsadóinkkal a részletesebb tájékoztatásért, a lehetőségek maximális kihasználásáért!

TOVÁBBI HASZNOS APPLIKÁCIÓK

Ne maradjon le a PGR újdonságairól, akcióiról, híreiről.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!