Select language: magyar

Felszíni vízrendezés

A precíziós gazdálkodás egyik alapvető feltétele a megfelelő szántóföldi körülmények kialakítása, ez magába foglalja azokat a vízgazdálkodási tevékenységeket, amelynek elmulasztása jelentős termésvesztességgel járhat, emellett a talaj állapotát is negatívan befolyásolja. Hazánkban 10 év átlagában rendszeresen 2-3 év belvizes, ugyancsak 2-3 év aszályos jellegű. Ezek gyakran azonos évben és nagyrészt azonos régióban következnek be, sőt, egyre gyakrabban ugyanazon mezőgazdasági táblán jelentkezik, máskor viszont térben és időben változhat. Az ország több mint 50 000 km2 nagyságú síkvidéki területének jelentős részén (kb. az ország területének 45%-a) fennáll a belvíz megjelenésének veszélye.

A csapadék egyre szélsőségesebb tér- és időbeli eloszlása extrém vízháztartási viszonyok kialakulását eredményezi a szántóföldön, ami jelentős kihívások elé állítja a növénytermesztést. Hazánk mezőgazdasági adottsága domborzati szempontból elég változatos, a dombos területektől, az enyhe lankákon át, az extrém sík, mélyfekvésű területekig mindenhol folyik gazdálkodás. Sík, lefolyástalan területeken gyakori probléma a belvizes foltok kialakulása, és ezeknek a káros felszíni víztöbbleteknek a kezelésére biztosít hatékony megoldást a KITE vápanyitó komplex megoldása.


Felszíni vízrendezés – vízgazdálkodás

A káros felszíni víztöbblet problémájára kínál a KITE teljes körű megoldást a sík- és dombvidéki vízrendezést támogató rendszerei segítségével. A KITE felszíni vízrendezés egy olyan komplex felmérési-tervezési-kivitelezési folyamat, amelyet precíziós gazdálkodási szaktanácsadóink speciális eszköz- és szoftverrendszerrel hajtanak végre. Lényege a víz megtartása, nem pedig levezetése.

A tervezési szakaszban virtuálisan történik meg a tervezett földmunka kiszámítása, melyhez néhány alapadatra van szükség:

  • táblakontúr
  • a terület magassági ponthálója
  • a tervezett vízelvezető vápák kifolyási pozíciója
  • a későbbi kivitelezést akadályozó objektumok pozíciója

Az adatok feldolgozása speciális térinformatikai szoftverkörnyezetben történik, mely alkalmas arra, hogy az egyes feldolgozási folyamatokat modellezzük, ezzel bizonyos részek automatizálása történhet meg, így a feldolgozási idő igencsak lerövidül.

A begyűjtött háromdimenziós adatok alapján mérnökeink elkészítik a nagy felbontású domborzatmodellt, amely a belvízelvezetés megtervezésének alapjául szolgál. Precíziós gazdálkodási szaktanácsadóink folyamatos kapcsolatban vannak partnereinkkel, így a szükséges kiegészítő információkat (tábla melletti csatornák és dűlőutak elhelyezkedése, a táblán belüli mesterséges objektumok pozíciója, helyi specifikációk) folyamatosan begyűjtik, majd átadják a tervezéshez. A táblán belüli belvízelvezető vápák megtervezése ESRI ArcGIS térinformatikai szoftverkörnyezetben történik, amely segítségével cm-es pontossággal számítható ki a tervezett földmunka mélysége, valamint a tervezett csatorna hossza. Bizonyos esetekben akadnak olyan mély fekvésű sík területek is, ahol a belvíz nemcsak bizonyos táblarészeken, hanem a terület akár 70-90%-án is problémát okoz. Ez esetben a megoldás egy árokhálózat tervezése.
A tervek elfogadását követően elkezdődik a kivitelezési folyamat. A vápák kialakítása egy John Deere 8R erőgéppel vontatott Wolverine Extreme ároknyitó segítségével történik. Az eszközök egy-egy GPS antennával vannak felszerelve, a munkagépen elhelyezett StarFire 6000-es antenna folyamatosan detektálja a munkavégzés során a domborzat változását, míg az erőgépen elhelyezkedő StarFire 6000-es antenna segítségével az előzetesen megtervezett vápanyomvonalon az AutoTrac rendszer segítségével biztosítja az automata vezérlést. A Wolverine Extreme 3 forgó ásókarral rendelkezik, amely meglazítja az adott talajréteget, majd eltávolítja azt. A vápakészítés általában lassú folyamat, mivel a haladási sebesség 1±0,5 km/h körül van, másrészt a Wolverine Extreme egymenetben 10-12 cm vastag talajréteget távolít el, miközben a tábla, illetve a belvíznyomott terület sajátosságaitól függően alakítja ki a megfelelő lejtést az elvezető vápáknak.
A vápa körüli zónákban a termés magasabb potenciálú lesz, mivel a vápa vízmegtartása ellátja a környező területeket nedvességgel. Ezzel a kivitelezéssel táblától és belvíztől függően akár több hektárt is vissza tud nyerni a gazda, művelés alá tudja ismét vonni az eddigi műveletlen területet/területeket.
Kapcsolódó szolgáltatásaink

  • A tábla domborzatának precíz felmérése
  • Komplex vápatervezés fejlett térinformatikai módszerekkel
  • 3D vápanyitás/kivitelezés modern munkagépekkel
  • 3D vápafelújítás

ÉRDEKLI A RENDSZER?

Részesüljön Ön is a PGR előnyeiből, lépjen kapcsolatba tanácsadóinkkal a részletesebb tájékoztatásért, a lehetőségek maximális kihasználásáért!