Select language: magyar

Szárítófelügyelet

A terményszárítás a növénytermesztés befejező művelete, mely nélkül a terményeink java néhány nap alatt tönkre menne. Célja a szemes terményben zajló élettani folyamatok oly mértékű lassítása, hogy az a betakarítástól a felhasználásig jó minőségben tárolható legyen. Fontos a precíziós gazdálkodást komplexen vizsgálni, a növénytermesztés folyamata ugyanis nem zárul le a betakarítással. Ennek a komplexitásnak elhagyhatatlan része a szemestermény-szárítók biztonságát és hatékonyságát javító innovációra – a Videokontrollra – alapozott precíziós terményszárítás, mely által biztosítva van a növénytermesztés teljes vertikumára a precíziós megoldás.

A terményszárítás ma egyszerre jelent technikai, technológiai és gazdaságossági kérdést. Egy szárítónak, illetve magának a szárítási folyamatnak az optimalizálása összetett feladat.

A Videokontroll a gravitációs rendszerű, keresztáramú aknás szárítók esetén nyújt megoldást a távfelügyeletre, mely az üzembiztonság fokozására, az energetikai hatékonyság és a raktározás biztonságának növelésére lett kifejlesztve. A rendszer segítségével optimalizálható a szemestermény-szárítók működése, illetve ezen felül a szárítótüzek megelőzése is lehetővé válik. Ennek hozadéka az egészségesebb élelmiszer és takarmány, valamint az energiaköltség és a környezeti terhelés csökkenése.

A rendszer alkalmas a Bábolna, Petkus, Stela, Riela, KWA, Bonfanti, Cimbria, Mikrotherm, Neuero, Tornum stb. szárítótornyok védelmére, akár több száz mérési ponttal, a tornyon lévő kilépőnyílások számától függően.


A biztonságosabb szárításért!

A terményszárítás tűzveszélyes technológiai folyamat, de kordában tartható!


Működési elve: A berendezés a terménytömegen áthaladó forró levegő hőmérsékletét méri a teljes felületen a kilépés pillanatában, ezáltal ellenőrizhetővé téve a szárítási folyamatot.

A szárító minden egyes kilépőablakát hőmérséklet-érzékelővel ellátva helyspecifikus hőmérsékleti információt kapunk a teljes toronyról egy hőtérkép formájában.
A modern információs technológiára épülő háttér lehetőséget kínál a szárítás folyamatában felderített eltérések műszaki korrekciójára. A korrekció eredménye jelentős megtakarításként, kézzelfogható számokban mutatkozik meg a korábbi üzemállapottal összehasonlítva.
A rendszer a keresztáramú szárítókba utólag is beépíthető, a szárítási folyamat minden fontos paramétere pedig egy monitoron követhető figyelemmel. Sőt, a tulajdonos akár egy mobilapplikáció segítségével is figyelemmel kísérheti a modern szárítók burkolata alatt zajló folyamatokat.

Előnyei:

  • Megelőzhetők a helyi elakadásokból, túlmelegedésből, öngyulladásból keletkező tűzesetek.
  • Jól bevált az egyenetlen szárítást okozó üzemeltetési hibák észlelésére.
  • Az elérhető legmodernebb számítástechnikai eszközök alkalmazásával az elakadt terményt rövid időn belül jelzi, jóval a tűz kialakulása előtt, így a kezelő beavatkozhat, mielőtt kár keletkezne.
  • A folyamat szoros kontrollja következtében elkerülhető a túlszárítás, ami energiamegtakarítással és a termény beltartalmi értékének javulásával jár, miközben a termény raktározhatósága is javul.
  • Az összes érzékelő által mért adat egyidejűleg figyelemmel kísérhető a monitoron.
  • Segíti a kezelőket a feladat magas szintű elvégzésében.

Optimalizálással kevesebb az energiafogyasztás, kisebb a környezeti terhelés, jobb a minőség és nagyobb a haszon!

Kapcsolódó szolgáltatásaink

  • Szárítófelügyelet-rendszer szárítóra szabott tervezése
  • Szárítófelügyelet-telepítés
  • Szárítóoptimalizálás-ajánlás
  • Szárítóoptimalizálás-kivitelezés

ÉRDEKLI A RENDSZER?

Részesüljön Ön is a PGR előnyeiből, lépjen kapcsolatba tanácsadóinkkal a részletesebb tájékoztatásért, a lehetőségek maximális kihasználásáért!