Select language: magyar

#precíziós vetés

Szemenkénti vetőgépek üzemeltetése

A precíziós vetés ismérvei

A jelenlegi időjárási körülmények nem a megszokott módon alakulnak. Ilyen száraz tavaszra mostanában nem volt példa, így a tavaszi talajmunkákat és a vetést is hamarabb kezdhetjük. Kiemelten fontos, hogy felkészített vetőgéppel végezzük a vetést, hiszen az egyik legfontosabb és legnagyobb figyelmet igénylő munkáról van szó. Egy jól felkészített és üzembiztos vetőgéppel megalapozzuk termésünket.

A mai modern vetőgépek már nemcsak egy feladatot, a vetést végzik, hanem egymenetben képesek a vetés mellett magágyat készíteni, talajfertőtlenítő szert, startertrágyát, folyékony és/vagy szilárd műtrágyát kijuttatni, sávpermetezni, és speciális szenzorok segítségével méréseket is tudnak végezni. Alkalmasak differenciált vetésre és műtrágya-kijuttatásra is egy menetben. Látható, hogy egy géprendszert kell üzemeltetni. Nagy odafigyelést igényel egy ilyen vetőgép. Nézzük, milyen lépésekre kell odafigyelni egy mai, modern vetőgép üzemeltetése során.

Precíziós vetőgép
Precíziós vetőgép

Az első lépés a megfelelő traktor kiválasztása. Nemcsak a vetőgép vontatását kell ellátnia a traktornak, hanem a fent felsorolt feladatok elvégését egyaránt, amelyhez hidraulikus és elektromos energiára ugyancsak szükség van. Éppen ezért a vetőgépet üzemeltető traktornak nemcsak a vonóerő igénynek, de a hidraulikus és elektromos hajtás igényeinek is meg kell felelnie.

Fontos, hogy zárt központú hidraulika-rendszerrel rendelkező traktorral vontassuk a vetőgépet, hiszen ebben az esetben akár egyszerre több hidraulikus funkció is működtethető.

A traktor és a vetőgép csatlakoztatása során ügyelni kell a helyes hidraulikus csatlakoztatásra, különösen a szabad visszafolyó ág bekötésre, hiszen 1,5 bar-os ellenállásnál nem lehet több a visszatérő ágban. Ha nagyobb a visszatérő ág ellenállása, akkor károsodhat a hidromotor. A vontatott és a félig függesztett vetőgépek esetén törekedni kell arra, hogy munka közben a vetőgép vonórúdja párhuzamos legyen a talajjal, hiszen így a legkisebb a munkagép vonóerő igénye.
Miután összekapcsoltuk a traktort és a vetőgépet, a következő lépés a megfelelő vetőtárcsa kiválasztása. Sajnos, mióta a vetőmag szabványok megenyhültek, nem egyszerű a megfelelő vetőtárcsa kiválasztása, folyamatos odafigyelést igényel. Ebben a KITE Zrt. segítséget nyújt a partnerei részére, a vetőgép vetőmagra történő leforgatási szolgáltatásával.

Speciális leforgató pad segítségével a gépüzemeltetési szaktanácsadó kollégák vákuum rendszerű vetőgépek esetén meg tudják mondani, hogy melyik vetőmagfajtát, milyen vetőtárcsával, vákuumértékkel és sebességgel lehet a legpontosabban kivetni.
Precíziós vetőgép
Fontos megjegyezni, hogy néhány kiegészítő anyagra szükség van a pontos vetéshez.

Az első és talán a legjelentősebb a síkpor használata. A síkpor feladata, hogy megkösse a légköri nedvességet, megszüntesse a csávázóanyag tapadóképességét és megakadályozza a vetőmag boltozódását. A Grafitpor a mozgó alkatrészek súrlódásának csökkentésére ajánlott használni, a grafitspray pedig a vetőtárcsa és a gumitömítések közötti kapcsolatot javítja.

Az ezt követő lépés, a vetőgép geometriai méreteinek ellenőrzése és bevitele a monitorba. Alapfeltétel a helyes méretezés, hiszen a geometriai méretek alapján tudja elvégezni a gép a szakaszvezérlést és differenciált vetés esetén a zónaváltást.

A fent felsorolt beállításokat akár bent a telephelyen is elvégezhetjük, majd ezek után jön a helyszíni testreszabás a vetés közben.

Mielőtt rögzítenénk a vetési mélységet, fontos szemügyre venni a területi adottságokat.

Néhány dolog, ami befolyásolja a beállításainkat:

 • Magágy minősége
 • Talajszerkezet
 • Szármaradvány
 • Talajnedvesség

Mindezek figyelembevételével meghatározzuk a vetési mélységet. Ha a vetőgépünk magágykészítő egységgel is fel van szerelve, akkor rosszabb minőségben előkészített magágy esetén is kiváló magágyat tudunk biztosítani a mag számára. Ilyen magágykészítő egység a John Deere vetőgépeken alkalmazott sávtisztító és a hullámos elővágó csoroszlya kombinációja. A sávtisztító egység beállításánál fontos, hogy csak a talaj felső heterogén 3-4 cm-s rétegét és a szármaradványokat tolja el a vetőcsoroszlya elől. A hullámos elővágó csoroszlya mélység beállításánál arra kell figyelni, hogy 1 cm-rel a vetési mélység felett legyen a munkamélysége, hiszen így megakadályozzuk a magárok kiszárítását.

Precíziós vetőgép

Természetesen a beállítások sora itt nem ér véget, hiszen kalibrálni kell a műtrágya-kijuttató egységet, a sávpermetezőt is. Ha elvégeztük az összes beállítást, akkor jöhet a vetés. Kezdéskor figyeljük a kijelzőket, műszereket, hogy az általunk elvárt minőségben történik-e a vetés.

Vissza kell ellenőriznünk a vetés minőségét, hogy valóban pontos értéket mutatnak-e a kijelzők.

Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy személyesen megnézzük, hogyan vet a vetőgép, azaz kikaparjuk a magokat. Ez a legbiztosabb ellenőrzési módszere az összes vetőgépnek. Pontosan látjuk, hogy mennyit vet a vetőgép, milyen a tőtáv-egyenletesség és a vetési mélység.

Ha minden beállítást elvégzünk, folyamatosan figyelemmel kísérjük a változó körülményeket és azoknak megfelelően állítjuk a vetőgépet, a legjobb minőségű vetést kapjuk.

A vetés akkor sikerül a legjobban, ha az elvetett növények 90-95%-a a vetés kezdetétől 48 órán belül kikel!
Precíziós vetőgép
Precíziós vetőgép

Az említett beállítások mellett még számos egyéb dologtól függ a vetés minősége.

A legmagasabb vetési minőség elérése érdekében a KITE Zrt. a következő szolgáltatásokat nyújtja a partnerei részére:

 • Vetőgép-diagnosztizálás
 • Vetőgép vetőmagra történő leforgatása
 • Differenciált vetési előírás tervezése
 • Szezon előtti gépkezelői oktatás
 • Törzsadatbázis-kialakítás
 • Szezon előtti traktor-munkagép kapcsolat kialakítás
 • Dokumentációs oktatás és beállítás
 • Telefonos segítségnyújtás
 • Szezon közbeni gép-munkagép beállítás