Select language: magyar

#precíziós vetés

Készüljünk az őszi vetésre

A precíziós vetés ismérvei

Lassan vége az idei nyárnak és itt az ideje előkészülni az őszi vetésre. Nehéz nyáron vagyunk túl. Az országot szinte kettészelte az időjárás. Az egyik felén volt csapadék, a másik felén meg szinte semmi. Nem tudjuk, hogy mit hoz az ősz az időjárás terén, éppen ezért kiemelten kell figyelnünk a vetésre. A lehető legjobb minőségben kell elvégezni, hiszen ezzel alapozzuk meg a jövőt!

A helytelenül beállított vagy nem megfelelő állapotú géppel végzett vetés akár 40-50%-os termésveszteséget is okozhat. Az itt elkövetett hibákat korrigálni már nem lehet, ezért fontos a vetőgépek megfelelő beállítása és felkészítése. Csak olyan vetőgépet tudunk kiválóan beállítani, amely profi módon van felkészítve a vetésre.

A felkészítés után jöhet a beállítás. Első lépés a gépkezelési utasítás átolvasása, majd a vetőgépet összekapcsoljuk a traktorral. Mindig megfelelő traktort válasszunk. Nem csak a vetőgép vontatását kell ellátnia a traktornak, hanem különböző elektromos és hidraulikus működtetésű eszközöket is. Zárt központú hidraulikarendszerrel rendelkező traktorral vontassuk a vetőgépet, hiszen ebben az esetben akár egyszerre több hidraulikus funkció is működtethető. A traktor és a vetőgép csatlakoztatása során ügyelni kell a helyes hidraulikus csatlakoztatásra, különösen a szabad visszafolyó ág bekötésére, hiszen a visszatérő ágban nem lehet 1,5 bar-os ellenállásnál nagyobb. Ha nagyobb a visszatérő ág ellenállása akkor károsodhat a hidromotor. A vontatott és a félig függesztett vetőgépek esetén törekedni kell arra, hogy munka közben a vetőgép vonórúdja párhuzamos legyen a talajjal, hiszen így a legkisebb a munkagép vonóerőigénye.
Összekapcsolás után beállítjuk a vetőgépet a választott magra. Először a monitoron kell kiválasztani, hogy mit szeretnénk vetni.

Kövessük a monitoron található utasításokat. Lépésről lépésre haladjunk a beállításokkal.
Következik a vetőgép fizikai beállítása. A magadagoló és a ventilátor beállításánál ügyeljünk, hogy apró magra vagy normál méretű magra kell beállítani a gépet.

A magválasztás, a légáram és a magadagoló beállítása után mindig le kell forgatni a vetőgépet, ellenkező esetben nem lesz pontos a kivetett mag mennyisége.

A leforgatást elvégezhetjük a telepen és a szántóföldön is. Már csak a vetési mélységet kell beállítani. Az egyenletes vetési mélység eléréshez minden csoroszlyának ugyanolyan mélységben kell dolgoznia.
Figyelni kell a talajállapotokat is, és a csoroszlyák megfelelő mélységtartásához elengedhetetlen a megfelelő talajnyomás beállítása, amely történhet mechanikusan és hidraulikusan is.

Az említett beállítások mellett még számos egyéb dologtól függ a vetés minősége.

A legmagasabb vetési minőség elérése érdekében a KITE Zrt. a következő szolgáltatásokat nyújtja partnerei részére:

  • Differenciált vetési előírás tervezése
  • Szezon előtti gépkezelői oktatás
  • Törzsadatbázis-kialakítás
  • Szezon előtti traktor-munkagép kapcsolat kialakítása
  • Dokumentációs oktatás és beállítás
  • Telefonos segítségnyújtás
  • Szezon közbeni gép-munkagép beállítás