2016. októberében a KITE Zrt. és a Mawa Kft. sikeresen megegyezett a cég 2010-es gyártású JCB 531-70 Agri Plus típusú gépének cseréjéről egy új 536-70 Agri Plus rakodóra. Ami nem mindennapi ebben az ügyletben, az a használt gép üzemóra-állása, hisz nem egészen hat év alatt 23539 üzemórát dolgozott ez a rakodó a mosdósi szarvasmarha telepen. Ha ezt az üzemóra-mennyiséget vizsgálni szeretnénk, akkor gyorsan rajövünk, hogy ez átlagban napi 10 üzemórás felhasználást jelent.

Ehhez a teljesítményhez egy, a telephelyen dolgozó másik JCB-vel együtt folyamatosan munkában voltak, a szaporulattal együtt 1000 fős állatállomány ugyanis sok munkát igényel naponta. Napi rendszerességgel kell ellátni a telep takarmányozását, amihez a silót is biztosítani kell.  A mélyalmos kitrágyázást is meg kell oldani, majd annak a területen való elterítésében és a műtrágya kiszórásában is segíteni kell. Szezonban pedig több ezer bálát kell a területről behozni, majd a telepen felkazlazni.

Az elmúlt hat év alatt a JCB modellek több módosításon is átestek. A legnagyobb változás a motor területén történt, hisz 2010-ben még a TIER 3-s normákat teljesítő JCB Dieselmax motorokkal szerelték a rakodókat. Ezekben a motorokban még a közös nyomócsöves (common rail) befecskendezéssel oldották meg a környezetvédelmi normák teljesítését. A mostani szériáknál már a TIER 4 Final normákat kell teljesíteni az új JCB Ecomax motoroknak, amihez már változó geometriájú turbót (VGT), kipufogógáz visszahűtést (EGR), oxidációs katalizátort (DOC) új motorszabályzó elektronikát (ECU) és Adblue adalékot (SCR) kell használni, viszont a karbantartás-igényes részecskeszűrő (DPF) nem szükséges ahhoz, hogy teljesüljön a norma.

A másik említést érdemlő változás a gépek hidraulikarendszerében történt, hisz az új gép már alapfelszereltségként tartalmazza az ún. „smart” hidraulikarendszert.  Ez a szisztéma már több újítást is magába foglal, mint például a regeneratív hidraulikát, amely a gém leeresztésekor és behúzásakor használja ki a gravitáció segítségét, csökkentve ezzel a ciklusidőt. A nyomáscsökkentő kapcsoló a munkaeszköz cseréjekor mérsékli a rendszerben lévő nyomást így segítve az új munkaeszköz csatlakoztatását. A munkaeszköz-rezegtető rendszer pedig az eszközökbe ragadt anyagok kirázásában segít.

Ezekkel az újításokkal reméljük az új gép még jobban ki tudja majd elégíteni a cég igényeit.