Az elhúzódó őszi időjárás és az esetlegesen enyhe téli időszak kedvez a kórokozók és kártevők áttelelésének, ezért mindenképpen szükséges a tavaszi indító kezelések mellett az őszi záró kezelésre is megfelelő hangsúlyt fektetni. A károsítók felszaporodásának egyik leghatékonyabb megelőzési módja a lemosó permetezések alkalmazása, amely során még a tél beállta előtt csökkenteni tudjuk a kórokozók áttelelő képleteinek és a kártevők tojásainak számát. Gyümölcsöseink védelme mellett az idei évtől kiemelt szerepet kell kapnia a lemosó permetezés alkalmazásának a szőlőkultúrában is.

A lemosó permetezést a vegetáció befejezése után, lombhullás idején végezzük, így nem csak a fás részek, hanem a fertőzött levelek is kezelhetők. A permetszert mindig nagy lémennyiséggel,  áztatás szerűen, száraz, szélcsendes időben juttassuk ki. Utóbbi körülmények hozzájárulnak ahhoz, hogy növeljük a szer tapadását és csökkentsük a szersodródás veszélyét, tehát a kezelés hatékonysága így fokozható. A környezetünkben található kártevők természetes ellenségeinek - ragadozó atkák és poloskák - védelme érdekében részesítsük előnyben az ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett környezetbarát készítményeket.

A lemosó permetezések alkalmával a réz tartalmú készítmények eredményesen használhatók a lisztharmat típusú gombák kivételével szinte valamennyi kórokozó gomba ellen, emellett antibakteriális hatással is rendelkeznek. A kén hatóanyag használata a lisztharmat típusú gombák ellen nyújt védelmet, valamint bizonyos mértékű akaricid, azaz atkaölő vagy gyérítő hatással is rendelkezik. Mindkét hatóanyag biotermesztésben is engedélyezett.

Az olajos alapú készítmények rovar- és atkakártevők ellen alkalmazhatók, valamint tapadásfokozó és hatékonyságot növelő tulajdonsággal is bírnak. Vékony bevonatot képeznek a kártevők áttelelő alakján, megakadályozzák azok légzését. Hatásosak a pajzstetvek, levéltetvek tojásai, takácsatka imágói és tojásai, valamint a körtelevélbolha ellen.

A készítmények kiválasztása során érdemes olyan szert választani, ami a fentebb említett feltételeket kielégíti. Ilyen lemosó permetezésre alkalmas réz és kén hatóanyagokat olajos szer formában tartalmazó készítmény a Vegesol eReS. A Vegesol eReS egy szezonon belüli őszi és tavaszi alkalmazásával keretet ad a növényvédelmi technológiának, melyáltal az stabilan képes hosszú távon, magas hatékonysággal működni.

Grapevine flavescence dorée tünete szőlőn (fotó: gazdazona.hu)

Ma azonban már nem csak a gyümölcsösökben érdemes alkalmazni ezt a védekezési módszert. Az elmúlt években Magyarországon is megjelent az aranyszínű sárgaságot okozó grapevine flavescence dorée (FD) phytoplasma, ami a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozójává vált. A fitoplazma agresszív terjedése során a szőlőtőkék terméshozama akár 20-50%-al is csökkenhet. Jelenleg nem áll rendelkezésünkre megfelelő növényvédőszeres eljárás a betegség elleni védekezéshez, így kiemelt fontossággal bír a fitoplazmát terjesztő fő vektor, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni védekezés betartása. A kezelések elmulasztása esetén a tőkék 80-100%-a is megfertőződhet és néhány év alatt ki is pusztulhatnak. A kórokozó szerepel az Európai Unió tagállamainak közös karanténlistáján, így az ezzel összhangban álló hazai növény-egészségügyi rendeletben is. Az élelmiszerlánc-biztonsági törvény szerint bejelentési kötelezettség alá tartozik. A védekezési program elengedhetetlen lépése a lemosó permetezés olajtartalmú szerekkel, ezáltal gyéríthetjük a kéreg alatt áttelelő tojások számát.


A fitoplazmát terjesztő vektor, az amerikai szőlőkabóca (fotó: gazdazona.hu)

A Vegesol eReS-ről

A készítmény 300 g/l elemi ként, 150 g/l rézhidroxidot, valamint növényi olaj alapú tapadás és hatékonyság fokozó adalékot tartalmaz vizes szuszpoemulzió koncentrátum formában. Az olajalapú adalékanyag rugalmas, a levegőt áteresztő filmréteget képez a kezelt felületen, ezen filmréteg a permetlé tapadásának fokozásával hosszú hatástartamot biztosít a hatóanyagoknak. A készítményben lévő aktív rézion koncentráció jelentősen javítja a gombaspórák és a baktériumok réz felvételét, így nagyobb hatékonysággal akadályozza meg a kórokozó gombák osztódását, illetve a spóratömlők kialakulását.

A szerről bővebben a KITE Zrt. honlapján olvashat:
http://www.kite.hu/termekek/vegesol_eres_gombaolo_szer