A klímaváltozással járó problémák, valamint a feszes technológiai elvárások megkövetelik az őszi növényvédelmet, ám erre ma még kevés figyelmet fordítunk.

Az őszi munkálatok, mint a vírusvektor kártevők elleni harc, valamint a gyomirtás egyre nagyobb feladatot rónak a gazdálkodókra, hiszen az őszi enyhébb időjárás kedvez a kórtani, kártani és gyomjellegű problémák kialakulásának. Az elmúlt években a fagymentes időszakok hossza kitolódott, bizonyos esetekben szeptember 1-től az első talajmenti fagy beálltáig akár 80-90 nap is eltelt. Ez a tendencia az őszi növényvédelmi kezeléseket még indokoltabbá teszi.

A vírusvektorok esetében a levéltetvek és a kabócák okozzák a legnagyobb gondot. Érdemes az ezek elleni védekezésre is odafigyelni, hiszen az általuk okozott fertőzés felezni, harmadolni is tudja a termést, vagy egyes esetekben az nem is kerül betakarításra. Védekezési lehetőségként megmaradt a gazdák számára a neonikotinoid származékokat tartalmazó csávázószerek használata. Az állománykezelésben pedig a KITE Zrt. ajánlata a Karis 10 CS, mely 0,05-0,075 l/ha dózisban nyújt tökéletes védelmet.

A KITE Zrt. az őszi gyomirtásban azt az elvet követi, hogy a gyomnövény és a kultúrnövény a lehető legkevesebb ideig, amennyiben erre lehetőség van, akár semeddig se konkuráljon egymással. A már említett klimatikus problémák miatt leginkább a T1-2 gyomnövények okoznak gondot.

Az őszi növényvédelmi kezelések közül mindenképpen kiemelendő a nagy termőképességű őszi búza gyomirtása, hiszen azon túl, hogy a termesztéséhez megfelelő termőterület és a vetőmag kiválasztása megtörtént, valamint az elővetemény is időben lekerült, törekednünk kell arra, hogy a gyomok elleni védekezést is elvégezzük. Négyismétléses kísérleteinkből kiderül, hogy a termésmennyiségre pozitív hatással van az őszi gyomirtás.

Kutatások kimutatták, hogy a gyomnövények közül a legnagyobb problémát több, mint 200000 hektáron a nagy széltippan okozza, mely ellen a leginkább ősszel lehet védekezni, tavasszal már nem lesz megfelelő hatásfokú a kezelés. Emellett a kalászosok jellemző gyomnövényei lehetnek a magról kelő egyszikűek közül a nyári perje, a magról kelő kétszikűek közül pedig a tyúkhúr, a pásztortáska, a veronika félék, a galaj, az ebszikfű, a vadrepce és a repcsényretek, a szarkaláb és a pipitér fajok, illetve a pipacs. Ellenük hatásosan szintén ősszel tudunk védekezni.

Az őszi gyomirtás elvégzésére ajánlatunkban kiemelt szerepet kap a Bizon, melyet 1.0 l/ha, valamint az Expert Met, amelyet 0,35 kg/ha dózisban javaslunk kijuttatni.