A Gabonaszövetség 2016. október 4-én közölte az IGC (International Grain Council) szeptemberi kukoricatermés-előrejelzését.

A globális termést az augusztusi becslés óta 3 millió tonnával, 1027 millió tonnára csökkentették, főleg amiatt, mert az EU-ból és Kínából kisebb termést jeleznek. Ennek ellenére ez is 6%-al haladja meg a 2015/16-os termést, mivel az USA-ban, a FÁK-országaiban és a déli féltekén bő termést várnak.

Az EU egyes részein a zömében forró és száraz időjárás miatt augusztushoz képest rontottak a terméskilátásokon. A jelenlegi várakozások szerinti 59,5 millió tonnás termés 2%-al haladja meg az előző évit, de 8%-al az 5-éves átlag alatt van.

A meleg, száraz időjárásnak köszönhetően gyors ütemben indult a betakarítás Ukrajnában, ahol az előző szezonhoz képest 14%-al magasabb, 26,5 millió tonnás termésre számítanak.

Oroszországban szeptember elején szintén megkezdődött az aratás, de ott a tavalyihoz képest lassabban halad. Az eddig jelentett hozamok jók, az összes termést 14 millió tonnára várják (tavaly 13,2 millió tonna volt).

A zárókészletek nagyságát 216 millió tonnára (tavaly 208 millió tonna) várják 2016/17 végére, ami jóval az átlag fölött van. A 4 legnagyobb exportőr (Argentína, Brazília, Ukrajna és az USA) készletei majd 1/3-ával 69 millió tonnára nőnek (tavaly 54 millió tonna volt), ami csaknem 30 éves csúcs. Ezen belül az USA zárókészletei 58,2 millió tonnát (tavaly 43,6 millió tonna) tesznek ki. Az EU-ban a kisebb nyitókészletek és a lefelé korrigált terméseredmény miatt az augusztusi jelentéshez képest 1,3 millió tonnával csökkentették a várható zárókészletek mennyiségét, jelenleg 4,5 millió tonnát prognosztizálnak (tavaly 6,8 millió tonna).