Most még színes a táj, és plusz fokokat mutat a hőmérő, de hamarosan elérkezik a hűvös téli napok ideje. Ne felejtse el felkészíteni öntöződobját sem a téli szezonra, hogy elkerülje a károsodást, és a következő szezonban ismételten teljes hatékonysággal tudja alkalmazni az eszközt.

Az alábbi pontokat érdemes betartani a cél érdekében.

 • Javasoljuk, hogy a hideg időjárás beköszönte előtt végezze el az öntöző berendezés víztelenítését. Amennyiben a gép víztelenítő kompresszorral van felszerelve, a műveletet a következők szerint végezze: kösse össze a traktor TLT-csonkját és a víztelenítő kompresszor bemenő tengelycsonkját egy megfelelő kardántengellyel, állítson elő megfelelő légnyomást, nyissa ki a berendezésen a betápláló cső csapját, valamint a turbinát megkerülő vezeték csapját és fúvassa ki a vizet a felcsévélt tömlőből. A művelet befejezésekor – a kompresszor hajtásának kikapcsolása előtt – zárja le a csapokat.

  Amennyiben a berendezésen nincs kompresszor, csévéljen le legalább 50 m polietilén csövet! A víz kifolyását követően a felcsévélést a hajtómű kézi karral történő forgatása révén végezze el!Ügyeljen rá, hogy amennyiben a behúzást gyorsan, nagy erőkifejtéssel próbálja elvégezni, a polietilén cső -  a megfelelő belső nyomás hiányában – a dobra történő felcsévélésnél belapulhat, oválissá válhat. Ez a csőrendező működésében károkat okozhat, illetve a cső „nem fér rá” a dobra. A felcsévélést követően emelje fel a vízágyú kocsit a talajról!
   
 • Nyissa ki a berendezésen lévő csapokat a víz szabad kifolyása érdekében!
   
 • Mossa le az egész berendezést!
   
 • Ellenőrizze a szerkezeti elemeket bevonó horganyozás épségét! A sérülések felfedezése és kijavítása szükséges ahhoz, hogy a szerkezeti elemek átrozsdásodása elleni védelme hatásos legyen.
   
 • Végezze el a berendezés teljes körű, bőséges kenését!