A Gabonaszövetség a Stratégie Grains szeptemberi jelentése alapján 2016.09.07-én az alábbiakat közölte EU 28-ak országainak olajosmagtermésével, a felhasználással, valamint az árakkal kapcsolatban.

Repcemag tekintetében az augusztus 25-i állás szerint az aratást szinte teljesen befejezték az EU-ban, ez alól kivétel Finnország, ahol augusztus végén kezdődött a betakarítás. Közép- és Délkelet-Európában egyaránt kitűnő a hozam és a minőség, míg Nyugat-Európában a kártevők, a csapadékos tavasz és a kevés napsütés negatívan hatott a hozamokra, illetve az olajtartalom is elmarad a tavalyi szinttől.

A termés csökkenése és az árak növekedése miatt az import várhatóan magasabb lesz, mint az előző szezonban (elsősorban Franciaországban és a Benelux Államokban növekszik, Németországban és Portugáliában ennél kisebb mértékben, de csökken). Az ipari felhasználás mértéke a 2015/16-os 23,8 millió tonnáról 22,9 millió tonnára esik, amit a sajtolás jövedelmezőségnek csökkenése indokol.
A takarmánycélú felhasználást 0,8 millió tonnára prognosztizálják (2015/16-ban ez 1,1 millió tonna volt), legnagyobb a csökkenés Németországban (-140 ezer tonna), az Egyesült Királyságban (-80 ezer tonna) és Franciaországban (-60 ezer tonna). Mivel a terméseredmények elmaradtak a várakozásoktól, július vége óta az árak növekedése tapasztalható. Ez igaz Romániára, Bulgáriára és Magyarországra is, ahol a tavalyihoz képest nagyobb volt ugyan a termés, de az erős kereslet ott is felfelé húzza az árakat. A zárókészleteket 2017 végére mindössze 0,9 millió tonnára várják, ami a felhasználás 3,8%-a. Tehát a forrás/szükséglet mérleg hiányt mutat a szükséges minimális készletekhez képest.

Napraforgómag esetén a 2015/16-os évhez viszonyítva 0,6 millió tonnával magasabb termésre számítanak, 8,2 millió tonnát várnak. A legnagyobb változások: Magyarország termése 230 ezer tonnával 1,8 millió tonnára, Bulgáriáé 160 ezer tonnával 1,8 millió tonnára és Spanyolországé 90 ezer tonnával 0,8 millió tonnára nő.
Az import mennyisége szintén nő az előző szezonhoz viszonyítva 90 ezer tonnával, és így 0,7 millió tonnás rekordszintet ér el. Elsősorban Ukrajnából és Oroszországból nő a behozatal, ahol a szezonban rekordtermésre számítanak.
A sajtolás jövedelmezősége inkább ösztönző, főleg a repcemaghoz viszonyítva, ez növeli a keresletet. Az ipari felhasználás mértéke 0,7 millió tonnával nő az előző szezonhoz képest, 7,5 millió tonnát ér el. A takarmánycélú felhasználás 224 ezer tonnát tesz ki, amely 5 ezer tonnás növekedés 2015/16-hoz viszonyítva.