A Gabonaszövetség augusztus végi elemzésében az IGC (International Grain Council) előrejelzéseiről számolt be gabona és kukorica tekintetében.

A globális búzatermés új rekordszintre emelkedett, az International Grain Council jelentése szerint 743 millió tonna várható, ami 5%-al a megelőző 5 év átlaga felett van. Az elmúlt hónapokban az északi féltekén a termés-előrejelzések - az EU kivételével - jelentősen javultak. Az USA-ból és a fekete-tengeri régióból különösen jó hozamokat jelentettek. Ezzel szemben az EU-ban a várakozásoktól elmarad a termés mennyisége. De a déli féltekén jók a kilátások, ezért az előző havi jelentéshez képest 8 m tonnával növekedett a várható termés mennyisége, ami így 1%-kal meghaladja a 2015/16-os szezonét.

A globális előrejelzések a kukorica tekintetében a júliusi becslés óta 13 m tonnával emelkedtek, mivel az USA termésadatai ismételten ugrásszerűen emelkedtek. Az USA-n kívül – Kína és Kanada kivételével – szinte mindenhonnan magasabb termést jelentettek, mint az előző szezonban. Jelenleg 1.030 m tonnát jeleznek, ami 6%-al haladja meg a 2015/16-os szezon eredményét. Az EU egyes részein a zömében forró és száraz időjárás miatt júliushoz képest romlottak a terméskilátások, de a jelenlegi várakozások szerinti 61,6 m tonna is 6%-al haladja meg az előző évi termés mennyiségét. Romániában, Olaszországban, Franciaországban és Németországban rontottak az előrejelzéseken, míg Magyarországon javítottak. Úgy tűnik, hogy Ukrajnában a talajok nedvességtartalma elegendő volt ahhoz, hogy a kukorica átvészelje a nyári forróságot. Az IGC jó hozamokra és a tavalyinál 14%-al magasabb, 26,5 m tonnás termésre számít.