Forróság és talajszelvényásás két szó, ami miatt a talajtani tábor az extrém jelzőt is magáénak tudhatja. Mégis időről időre egyre több fiatal választja nyári elfoglaltságának a talaj mélyebb megismerését és tölt közel egy hetet a szántóföldek közelségében. Cikkünkből kiderült, hogy mi motiválja ezeket a szorgalmas diákokat és a szervezők mi célból rendezik meg immár 5. éve az Extrém talajtani tábort.

A tábor szervezői: a Miskolci Egyetem, a KITE Zrt, a Magyar Talajtani Társaság, valamint a Püspökladányi Arborétum küldetésének tekinti a termőföld megóvását. Ennek alapja, hogy minél több fiatal, leendő gazdálkodó közelebbről is megismerje a talajt és a benne rejlő lehetőségeket, melyre a talajtani tábor kiváló lehetőséget biztosít.

Idén az első napon, augusztus 21-én a Miskolci Egyetem permakultúrás kertjébe nyertek mélyebb betekintést a diákok, ami egyúttal a tábor első helyszíne volt. Ezt követően már Nádudvaron és Püspökladányban folytatódott az ismeretek bővítése Rásó János SOE ERTI, kísérleti állomásvezető és pedagógus, valamint Prof. dr. Dobos Endre a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézet docensének izgalmas előadásaival. A hét további napjaiban eljött az ideje, hogy a fiatalok a tettek mezejére lépjenek és szó szerint a dolgok mélyére ássanak talajszelvény készítés során. A KITE Zrt. kezdetektől támogatja a tábor működését, nem volt ez másképp idén sem, hiszen drón és gépbemutatóval is színesítettük a heti programokat.

A talaj vizsgálata során Prof. Dr. Dobos Endre elmondta, hogy a tábor elsődleges célja visszaemelni a hétköznapokba a talajtan, mint tudományág fontosságát, hiszen az oktatásban nem sorolható a népszerű szakok közé a talajtan, a geológia, geográfia és társai. Ugyanakkor folyamatos talajpusztítás tapasztalható, ebből adódóan Európa szántóföldjeinek 60-70%-a beteg vagy degenerált és ez sajnos igaz hazánk termőföldjeire is. Nem véletlen, hogy az Európai Missziók sorában a rák leküzdésétől az óceánok megvédéséig a talajvédelme az 5. legfontosabb küldetés.

 – Nagyon nagy mértékű a talajpusztulás az országban és ezért kellenek ilyen fiatalok. Ezért kell egy ilyen jó kapcsolatrendszer, ahol az egyetem és az ipar ugyanazokért a célokért próbálja a gyerekekkel megszerettetni a talajt. Ez nekünk is jó, a KITÉ-nek is jó és a gyerekeknek is, innentől kezdve ez egy sikertörténet. – mondta Dobos Endre.

A táborozók közül Benyó Krisztián gimnazistát kérdeztük, hogy milyen felindulásból jelentkezett a táborra, illetve mi volt az a plusz, amivel gazdagabban fog hazatérni.

– Mindenképpen szeretnék agrár pályán elhelyezkedni és a későbbiekben saját gazdálkodást folytatni, ezért elkezdtem megismerni az agrárvilágot és úgy éreztem, hogy sajnos nincs elég hangsúly azon, hogyan is óvjuk meg a környezetünket. Fontos kulcselemének azt láttam, hogy meg kell ismernünk a talajt. A táborban rengeteg újat tanultam úgy is, hogy már volt alap ismeretem a témában, de így amikor az ember a saját kezével megtapinthatja, ez egy teljesen új távlatot ad – mondta a gimnazista.