A John Deere ebben az évben megújította a precíziós gazdálkodás eszközrendszerének alapelemeit. Mire van szükségük a felhasználóknak a precíziós gazdálkodáshoz?

A helymeghatározás a legfontosabb feladat, hiszen ez az alapja az egész rendszernek. Ehhez egy megbízhatóan működő, gyors, és nem utolsósorban pontos eszközre van szükség. Már rendelhető a John Deere legújabb StarFire műholdvevője, ami a StarFire 7000 nevet viseli. A gépekbe épített integrált kivitelben és univerzális változatban is kapható. Legfontosabb újdonsága, hogy már nemcsak a GPS és GLONASS navigációs műholdak jelei segítségével határozza meg a helyzetünket, hanem képes a GALILEO és a BEIDOU rendszereket is használni.  Ezzel tovább nőtt a rendszer rendelkezésre állása, szélsőséges helyzetekben (az égbolt nagyobb mértékű kitakarása esetén) is megbízhatóan biztosítja a pozíció meghatározást. Működése tovább gyorsult az előző generációkhoz képest, bekapcsolását követően már 8 percen belül rendelkezésre áll a teljes pontosságú helymeghatározás, ami RTK korrekciós jelet használva 1 percen belüli időre rövidül.

Az új SF7000 műholdvevő antenna lehetőséget nyújt a John Deere új SF-RTK műholdas korrekciós jel vételére is, ami ±2,5 cm-es visszatérési pontosságot biztosít a gazdáknak 5 éven belüli megismételhetőséggel. Ennek vannak korlátai (függőleges vezérléshez – gréderezés, vízelvezető árok készítése stb. – ez a korrekciós jel nem ajánlott), így továbbra is a KITE saját RTK hálózatán keresztül érkező korrekciós jel szolgáltatás használata javasolt az SF7000 műholdvevőkhöz is, ami korlátok nélkül biztosítja a megismételhetőséget és pontosságot minden mezőgazdasági munkaművelethez. Így a meglévő RTK rádiót és a műholdvevő RTK aktiválását a StarFire 7000 berendezésen tovább tudjuk használni. Az új műholdvevő természetesen minden meglévő GreenStar kijelzővel és precíziós alkalmazással (navigáció, munkagépvezérlés, dokumentáció) kompatibilis, a meglévő gépeinken a korábbi műholdvevők egyszerűen lecserélhetők.

A másik lényeges alapeleme a precíziós alkalmazásoknak a gépekben elhelyezkedő GreenStar kijelző, ami a felhasználói felület megjelenítésén túl a kezelést, adatbevitelt, adattárolást is biztosítja, és mintegy a rendszer központi elemeként vezérli ez egyes komponenseket. Ez év végén megérkeznek a John Deere következő generációs GreenStar monitorjai is, a G5 és G5Plus kijelzők. Nagyobb kijelzőfelület, nagyobb felbontás és nagyobb fényerő biztosítja, hogy a gépkezelők minden körülmények között tisztán láthassák a megjelenített adatokat. A Gen4 monitorokon megszokott felhasználói felület biztosítja, hogy a gépkezelők már az első pillanatban otthonosan érezzék magukat a kijelző kezelésében, de a nagyobb képernyőméret és az átdolgozott adatcsempék még nagyobb szabadságot biztosítanak az adatok megjelenítésének személyre szabásában. Az új kijelzők teljes mértékben ISOBUS-kompatibilisek, sőt az új osztott kijelzős üzemmód biztosítja, hogy a munkagépek ellenőrzése és vezérlése is kényelmesen a gépkezelők keze alá essen. Megnövekedett az adattárolási kapacitás, mindamellett, hogy az adatok teljes mértékben kompatibilisek az előző generációs kijelzőkkel, tehát könnyen átvihetők a különböző generációjú kijelzők között. Az aktiválások struktúrája átalakításra került (bevezetésre kerülnek határozott idejű – 1 és 3 éves – licencek), ami a felhasználói igényekhez való könnyebb hozzáigazítást ígéri. Az új kijelzők gépekbe integrált – CommandCenterTM – (amelyek a következő, 2024-es modell évjárattól érkeznek) és univerzális kivitelben is elérhetők.

A precíziós gazdálkodásban meghatározó szerepe van az adatgyűjtésnek, adatfeldolgozásnak és a gépek elérhetőségének. Ennek a funkciónak az alapeleme a John Deere gépekben az MTG modem, ami a gépek csatlakozását biztosítja a felhőszolgáltatásokhoz. Ez az eszköz is megújult ebben az évben, a meglévő modemet az új JDLinkTM R Modem váltotta le, amely a folyamatosan fejlődő telekommunikációs rendszerekhez igazodva biztosítja a folyamatos és megbízható kapcsolatot gépeinkkel. Felhasználói szempontból ez új funkciókat nem jelent, továbbra is a megszokott szolgáltatásokat vehetik igénybe a gazdálkodók (távoli kijelzőelérés, adatszinkronizálás, ExpertAlerts stb.). Hamarosan megjelenik ennek a modemnek egy egyszerűsített változata is – a JDLinkTM M Modem –, ami a régebbi vagy más gyártmányú gépek távoli elérésében kínál majd egyszerűsített megoldást.

Természetesen a digitális platformokon is folyamatos a fejlődés, a John Deere OperationCenter™-ben hónapról-hónapra jelennek meg új funkciók (új elemzési lehetőségek, új megjelenítés a térképen stb.), illetve egyszerűsödnek már meglévő funkciók használatai. A legnagyobb változás az évben, hogy az egyszerűsítés jegyében a John Deere összevonja a különböző digitális alkalmazásait, megjelenítési felületeit. Minden felület funkcionalitása a John Deere OperationCenter™-be kerül, egységes megjelenítést kapnak a mobil és a webes alkalmazások, valamint kivezetésre kerülnek a JDLinkTM és a MyJohnDeere elnevezések.

Ahogy látható, a John Deere és a KITE Zrt. elkötelezett a precíziós gazdálkodás területén, mindig a legmagasabb színvonalú eszközöket és szolgáltatásokat, illetve újabb és újabb lehetőségeket biztosít partnerei részére. Amennyiben kérdés merül fel, kérjük keresse a KITE Zrt. munkatársait!

Benkő Lajos, központi vevőszolgálati mérnök