A KITE Zrt., az Isterra Közép-Európa Kft. és Csupor Tamás gazdálkodó közös szervezésében burgonyatermesztés-technológiai bemutatót tartottak, melynek augusztus 8-án a Forster Vadászcsárda adott otthont.

Az Isterra Közép-Európa Kft. és a KITE Zrt. kapcsolata közel 10 éves múltra tekint vissza. Kezdetekben az együttműködés alapját a kalászos vetőmagvak forgalmazása jelentette, melynek eredményeként mára a KITE Zrt. három kizárólagos Isterra őszi búza fajta értékesítője. Ezek közül kettő hazánkban a legnagyobb volumenben fémzároltan eladott őszi búza fajták között van.

Évekkel ezelőtt a francia Florimond Desprez vállalatcsoport, mely az Isterra Kft. tulajdonosa, két újabb cég: a francia Germicopa és a dán Danespo felvásárlásával megkezdte burgonya nemesítési, termékfejlesztési, vetőgumó szaporítási és értékesítési tevékenységét. A Germicopa és a Danespo portfóliójában található burgonya vetőgumók minőségbeli különlegességéhez az óceáni klíma (szeles időjárás) is hozzájárul, mely segítséget nyújt a vírusok elleni védekezésben. Ezáltal garantálható a vetőgumó vírusmentessége és nagyobb terméshozamra is képesek.

Sira Márk a KITE Zrt. kertészeti üzletágigazgatója elmondta, hogy közel 4 éve tervezik a kiemelt forgalmazású burgonya vetőgumó fajtakínálat kiépítését, melynek legkedvezőbb feltételeit az Isterra Kft-vel való együttműködés biztosította. Ezáltal a Kertészet repertoárjában új színfoltként jelent meg a Danespo genetika. A tesztelés időszakát Csupor Tamás gazdálkodó nagyban segítette hét hektár kísérleti terület biztosításával, melyen hat fajta burgonya (Senna, Romantica, Red bullet, Mikado, Cimega Cronos) termesztése kezdődött meg. – Mindig keresem azokat a megoldásokat, amivel profitábilissé tehetem a gazdaságomat és prémium minőségű terméket állíthatunk elő – fejtette ki a gazdálkodó. A továbbiakban elmondta, hogy Kapitány Péter, a KITE Kertészeti üzletkötő-szaktanácsadója révén hallott erről a lehetőségről. Örömmel próbálta ki szántóföldi körülmények között az új burgonyatermesztés-technológiát, melynek alapját a Kimitec növénykondicionáló készítményei jelentik. 

Az eredmények magukért beszélnek, hiszen a gazdálkodó szerint, már most szembetűnő a burgonyák betegségtoleranciája, rendkívül egészséges állomány van kilátásban. A bemutatón az érdeklődők a szántóföldeken is megtekinthették a termést, Kapitány Péter „Új generációs tápanyagok bemutatása” című előadását követően.

Perczel Péter az Isterra Közép-Európa Kft. cégvezetője kiemelte, hogy akár 50 tonna vagy nagyobb termésátlagra is számítanak hektáronként, ami nagy előrelépést jelent a hazai burgonyatermesztésben. Éppen ezért bízik benne, hogy ezek az újabb fajták is teret nyernek a köztermesztésben. Mindemellett közös cél, hogy a KITE Zrt. a Danespo burgonya vetőgumók hivatalos magyarországi forgalmazójává váljon, annak érdekében, hogy a gazdálkodók egy helyről tudják beszerezni a vetőgumót és a KITE Zrt. biztosítsa számukra azt a technológiai hátteret, melyben a gépektől a növényvédőszereken át a műtrágyáig minden egy helyen elérhető lesz.

Az esemény ebéddel zárult, melyen a résztvevők új burgonya fajtákat különböző köretek formájában saját maguk is megízlelhették.