Hagyomány a KITE Zrt. életében, hogy május végén – június elején a cég szántóföldi bemutatókon ismerteti legújabb fejlesztéseit és korszerű digitális megoldásait. Idén május 31-én Nádudvaron, június 2-án Dalmandon került sor a bemutatóra, melynek egyik különlegessége volt az Európában most először bemutatott John Deere See & Spray okos permetező.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is szép számmal érkeztek érdeklődők a KITE Zrt. bemutatóira, mely ezúttal az „Irányt mutatunk 2.0” nevet kapta. A program elnevezése hűen tükrözi a 2011-es sárbogárdi „Irányt mutatunk” szántóföldi bemutató irányelvét, mely 10 éve a precíziós gazdálkodás bevezetésével szintén útmutatással szolgált a gazdatársadalom számára. Erről már Szabó Levente a KITE Zrt. vezérigazgatója osztotta meg gondolatait. Majd azzal folytatta, hogy jelenleg a mezőgazdaság ismét egy új korszak előtt áll, melynek kihívásait az Európai Unió által meghatározott European Green Deal és a Farm to Fork (Termőföldtől az asztalig) stratégiák jelentik. Mindkét esetben a cél a műtrágya és az inputanyagok felhasználásának csökkentése, mely előmozdíthatja, hogy az élelmiszerek környezetbarát előállítással egészségesebben kerüljenek az asztalra.

Hadászi László a KITE Zrt. innovációs főigazgatója elmondta, hogy számos új kihívással kell szembenéznie a mezőgazdaságnak, amire a KITE lehetőségként tekint. Ilyen az Agro-ökológiai Program, mely a klímaváltozás, környezetvédelem és a fenntarthatóság fogalmak köré összpontosul.  A fenntarthatóság és a hatékonyság nem zárja ki egymást – hangsúlyozta a főigazgató – de meg kell ragadni azokat a digitális megoldásokat, amelyek e kettőt összehangolják. Kiemelte, hogy a termésbiztonság nem fontosabb az élelmiszerbiztonságnál. A legnagyobb változásra a növényvédelemben kell számítani, bár a kémiai gyomirtás nem fog teljesen eltűnni, egyre nagyobb szerepet kap a pontos időzítés, a megfelelő előrejelzések és a szaktanácsadás.

A sajtótájékoztatót követően az érdeklődők két külső szántóföldi helyszínre látogattak ki, ahol a gyakorlatban is láthatták hogyan lehet eredményesen és költséghatékony módon megfelelni az új szabályozási és támogatási szabályoknak. A legújabb hibridek/fajták, technológiai fogások és inputanyagok repce, szemescirok, kukorica, napraforgó, kalászos és szója növényállományokban kerültek bemutatásra.

Szakemberek bemutatták a legmodernebb biológiai lehetőségeket, melyek új irányt mutatnak a növénytermesztés területén. A program részét képezte a talajkímélő, talajélet fenntartó talajművelési módok összehasonlítása a KITE kísérleti területén, ahol hosszú távú hatásokat láthattunk 6 év tükrében. Mindez kiválóan szemléltette hogyan hat a talajunk egészsége a gazdálkodásunk teljes egészére.  Nem maradhatott el a színvonalas gépbemutató a talajműveléstől a betakarításig, mely az elhangzottakat támasztotta alá a gyakorlatban. Kiemelkedő technológiai felszereltséggel bírt az Európában először nálunk debütáló John Deere See & Spray kamerás okos permetezője, valamint a legújabb 8R 410 EVT elektromechanikus váltóval szerelt traktorja.

A rendezvényen résztvevők azokra a kérdésekre is választ kaptak, hogyan lehet többet kihozni a növényekből okos megoldások segítségével és kevesebb inputanyag felhasználással. Továbbá hogyan lehet fenntartható módon, a biológiai hatásokra alapozva egészséges növényállományt létrehozni és azt fenntartani, majd minőségi termést betakarítani.