A Magyar Kukorica Klub (MKK) minden évben megrendezi a kukorica termésversenyt. A KITE Zrt. Innovációs Főigazgatósága is indult ezen a megmérettetésen 2022-ben, hiszen a mi célunk is hasonlatos a MKK-val: a hazai kukoricatermesztés versenyképességének fokozása és a termelési kultúra javítása.

A 2022-es termelési szezonban az öntözött versenykategóriában mérettettük meg magunkat, és örömmel jelentjük, hogy a csoportunk győztesei lettünk. A verseny szigorú szabályait betartva egy gondos precíziós agrotechnológiát valósítottunk meg a tenyészidőszak során a nádudvari versenyparcellánkon. Terméseredmény az 5 ha nagyságú versenyparcella átlagában 14,9 t/ha volt (14,5% víztartalomra normalizált). Sajnos a nádudvari termőhelyen a nem öntözött kukoricák nem hoztak betakarítható termést.

A kukoricatermelés sikerét nagy mértékben befolyásolja a biológiai háttér. Esetünkben a KITE hibridportfóliójából választott Fidencio (FAO460-480) kukoricahibrid vett részt a megmérettetésen. Ezen túl az összes agrotechnológiai beavatkozást a lehető legnagyobb precizitásra törekedve végeztük, alapozva a helyszíni mérésekből és távérzékelésből nyert adatokra. Nagy segítségünkre volt a KITE PGR rendszere, mely támaszkodik a PrecZone alkalmazásokra, azon belül is a KITE meteorológiai hálózatára.

A versenyparcella minden technológiai beavatkozását a KITE által forgalmazott gépekkel végeztük: a vetést John Deere vetőgéppel, a sorközművelést és a fejtrágya pozícionált kijuttatását Orthman sorközművelővel, a betakarítást pedig John Deere T sorozatú betakarítógéppel. Minden műszaki eszközünk precíziós komponensekkel felszerelve végezte munkáját, a stabil +/- 2 cm visszatérési pontosságot szavatoló KITE RTK jel segítségével.

A díjazottak
A díjazottak

Az agronómiai inputok, melyek a terméscél elérését támogatták a KITE saját termékportfóliójából kerültek ki. A 2022-as időjárási szélsőségekkel tarkított szezon során a versenyparcella vízpótlására a KITE széleskörű, partnerre szabott öntözési portfóliójából választott csepegtető csöves öntözési megoldást használtuk. Az öntözés vezérlése (mikor és milyen mennyiségben történjen a vízpótlás) a már KITE partnereinek is elérhető KITE precíziós öntözési szaktanácsadás applikációjával valósult meg.

A termésverseny eredményei, tapasztalatai beépültek a KITE precíziós szaktanácsadási rendszerébe. Így minden termelő, aki ebben a rendszerben partnerünk a győztes technológia részese lehet.