A napjainkra jellemző szélsőséges klimatikus viszonyok mellett a vetőmag, a csemegekukorica, zöldborsó, ipari növények és jó néhány kultúra termesztése öntözés nélkül szinte elképzelhetetlen. A szélsőséges vízháztartási viszonyokat öntözéssel egyenlíthetjük ki, így növelhető a termésbiztonság, a tápanyagok feltáródása és az agrotechnikai beavatkozások hatása. Rövidesen több tízmilliárd forintnyi támogatási keret nyílik.

Az öntözésfejlesztés az egyik leghatározottabb szándék ma a hazai agrárpolitikában, a támogatási területek kialakításakor. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a közelmúltban végezte el a Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv – EU vízkeret irányelv szerinti – felülvizsgálatát, ez tartalmazza a mennyiségi-minőségi viszonyt, valamint azt is, hogy a következő hét esztendőben a rendelkezésre álló vízmennyiségből mennyit szabad felhasználni. A dokumentumot a közelmúltban fogadta el a kormány, és mivel ez az alapja az uniós öntözésfejlesztési támogatásoknak is, így a kormány tovább is küldte jóváhagyásra az Európai Bizottsághoz. Amennyiben a bizottság elfogadja, úgy várhatóan májusban írhatják ki az első öntözésfejlesztésre vonatkozó támogatási pályázatokat.

Öntözésfejlesztésre 49,5 milliárd forint keret áll rendelkezésre, és ebből a meglévő mezőgazdasági öntözési rendszerek, vízi létesítmények takarékosabb, hatékonyabb vízfelhasználást célzó korszerűsítését segítenék. Ugyanakkor a kertészetek számára is nyílik egy 76,5 milliárdos támogatási keret, amelyből szintén jut öntözésfejlesztésre.

2005-től a mezőgazdasági célú öntözővíz után nem kellett fizetni vízkészletjárulékot, 2014 májusa óta pedig már szolgáltatási díjat sem, azonban az EB a támogatások feltételéül szabta a kedvezmények megszüntetését. Így októbertől életbe lép a járulékfizetési kötelezettség, de ez egyelőre csekély összeget jelent majd. Azonban legkésőbb ekkortól már kimondottan fontossá válik, hogy a gazdálkodók olyan berendezéseket használjanak, amelyek korszerűek, víz- és energiatakarékosak.

Szántóföldön és kertészetekben egyszerűen használható megoldás a csévélődobos öntözőberendezés. A KITE Zrt. által forgalmazott kisebb teljesítményű gépek 10-15, a közepesek 30-40, míg a nagy teljesítményű gépek 55 hektáros területet is képesek lefedni. Az öntöződobok legnagyobb előnye a kiváló ár-érték arány (hektáronkénti bekerülési értékük alacsony), a mobilitás, a megbízhatóság és az egyszerű használat. A KITE Zrt. kínálatában változatos méretekben, 50 mm - 140 mm-ig terjedő átmérővel és akár 600 m csőhosszal is elérhetők. A csévélődobos öntözőberendezések szervizigénye minimális az egyszerű konstrukcióból adódóan. Mobilitásuknak köszönhetően könnyen szállíthatók, és így az öntözési idényen kívül akár a telephelyen is tárolhatók.

A gépek, a könnyebb kezelés és a vízkijuttatás pontosabbá tétele érdekében, egyszerűen programozható, elektronikus öntözővezérlővel is szerelhetők, amellyel beállítható a csévélési sebesség. Lehetőségünk van egy behúzáson belül eltérő sebességek megadására, elő- és utóöntözés beállítására is. A kijelzőről a felcsévéletlen cső hossza és az öntözés várható befejezési ideje is könnyedén leolvasható.                                                                                                     

Egyes típusok GSM kapcsolattal is rendelkezhetnek, melynek segítségével okostelefonról is ellenőrizhető az aktuális csévélési sebesség, a felcsévélt csőhossz és az öntözés végének várható időpontja. Módosítható a behúzási sebesség, leállítható és indítható az öntözés. Kérésre SMS értesítést is küld a rendszer csévélési hiba vagy az öntözés leállása esetén.

Speciális opcióként beépített hidraulikus kisegítő rendszerek is rendelkezésre állnak, mint a hidraulikus első- és hátsó letalpalás, a dobforgatás vagy a vízágyús kocsi beemelés, amely konzol használata esetén szükséges elsősorban.

További opcióként napelemes elektromos ellátás, lassú elzárású szelep és a hígtrágya kijuttatáshoz szükséges egység is rendelhető, melyek használatával megnövelhető az öntözés hatékonysága, továbbá csökkenthető a munkaerőigény és az áttelepüléshez szükséges idő.

A konzolok kiváló cseppképzésének köszönhetően csökken a cseppméret, amely kíméli a növényeket és így megelőzhető a talajerózió. A konzolok képesek alacsonyabb nyomással is (1,5 bar) dolgozni, ami jelentős energia-megtakarítást jelent. Az öntözött sávszélesség elérheti akár a 60 méter is. Kiváló eszköz lehet kelesztő öntözéshez ill. alacsonyabb kertészeti kultúrák kíméletes vízpótló öntözésére. 

A KITE Zrt. által forgalmazott kiváló ár-érték arányú Irriland öntözőgépek gyártója nagy hangsúlyt fektet a folyamatos fejlesztésre, ennek köszönhetően a piac egyik vezető szereplője. A legújabb tervezési és gyártási megoldások alkalmazásának, az e téren szerzett tapasztalatoknak köszönhetően egy energiatakarékos turbinával rendelkező automata öntözőberendezés család született meg, melyek képesek már néhány bár nyomásról is működni. Mindez nagy hatékonyságot és gazdaságos üzemelést tesz lehetővé.

A terület adottságai és a vízforrás alapvetően meghatározzák a rendszer specifikációját. A megfelelő vízhozam és nyomás elérése érdekében alkalmazhatunk diesel szivattyús aggregátokat, traktormeghajtású TLT szivattyúkat, vagy ha a feltételek adottak, elektromos szivattyúkat is.

A KITE Zrt. palettáján Rovatti márkájú TLT szivattyúk, Grundfos és KSB elektromos szivattyúk illetve John Deere, Iveco, Deutz, JCB és Kohler diesel motorokkal meghajtott Rovatti és Caprari szivattyúk találhatóak.

A forgalmazó teljes körű szolgáltatást nyújt, amely magában foglalja a specifikációk készítését, finanszírozást, beüzemelést és a teljes körű szervizszolgáltatást.

Érdemes időben felkészülni a fejlesztésekre, az öntözésfejlesztési pályázatokra, amelynek elkészítésében is segítséget nyújthat a KITE Zrt.