A KITE Zrt. szőlészeti gépeit bemutató körútján a különböző borvidékeken található pincészetek ültetvényeiben mutatta meg a borász közönségnek a különböző igényekhez igazítható gépkínálatát.

A tapasztalatok régóta azt mutatják, hogy a szőlőtermesztők egyre inkább arra törekednek, hogy minél több munkaműveletet tudjanak gépesíteni. Ez nem újkeletű trend. Ennek az egyre inkább erősödő beruházási kedvnek három fontos okát látjuk. Az első a megfelelő munkaerő hiánya, amely az ország egész területén annyira súlyos probléma, hogy egyes esetekben már bizonyos munkák elvégzésének késésével vagy akár elmaradásával fenyeget. A második a klímaváltozásból eredő időhiány, hiszen egy-egy munkaművelet optimális időtartama egyre inkább beszűkülni látszik, egyre kevesebb idő áll rendelkezésre, amely a gépi kapacitások növekedését vonja maga után. A harmadik pedig az állam által támogatott gépbeszerzési támogatások jelenléte, amely nagy segítség a termelőknek egy beruházás megindításában, sőt sokan ezek nélkül nem is mernek vagy tudnak belevágni egy-egy új gépbeszerzésbe.

A mezőgazdasági termelésben dolgozók tudják, hogy egy gépet megvásárolni nem érdemes kizárólag a prospektusok és internetre felöltött videók alapján. Ez a megállapítás Magyarország borvidékeinek nagy változatossága, a jelentősen eltérő területi adottságok miatt hatványozottan igaz a szőlőtermesztőkre, hiszen ahol egy megoldást bevált, az egyáltalán nem garantálja, hogy egy másik borvidéken, de akár egy másik dűlőben is működni fog.

A KITE Zrt. több, mint 40 éves mezőgazdasági tapasztalata során megtanulta, hogy egy gépet legjobban „testközelből”, működés közben látva és megtapintva lehet megismerni. Ezért rendeztük meg 2016. július 11-15. között a szőlészeti gépbemutató körutunkat, amely során egyedülálló módon  5 nap alatt 7 borvidéken mutattuk meg szőlészeti gépajánlatunkban szereplő újdonságainkat működés közben.

Céljaink között - a gépeink megismertetésén túl - az is szerepelt, hogy különböző adottságú területeken láthassák partnereink, hogy mire képesek ezek az eszközök. Így eltérő talaj és domborzati adottságok között, eltérő művelési módokban és különböző fajtákban egyaránt ki lehetett próbálni az ORIZZONTI FAST soraljművelőt, illetve az új PELLENC SOFT TOUCH levelezőt. A tokaji-, egri-, mátrai-, villányi-, szekszárdi-, balatonboglári- és neszmélyi borvidékeken kilátogató érdeklődők nagy része pedig választ kaphatott arra a kérdése, amit a gépbeszerzés előtt minden termelő feltesz magában: „Vajon az én körülményeim között is megállja-e a helyét?”

Az ORIZZONTI FAST-ban egy rendkívül sokoldalú eszközt ismerhettek meg a látogatók. A gyártó, az olasz ORIZZONTI egy innovatív cég, amely szőlő- és gyümölcsművelő eszközökre specializálódott, és a szőlőtermesztők tapasztalatára támaszkodva arra törekszik, hogy a gépei minél inkább megfeleljenek a felhasználói igényeknek.

Ezt a törekvést láthatjuk a FAST, azaz „GYORS” névre keresztelt kétsoros, soraljművelő eszközhordozójuk használatakor is, amelyre nagyon széles eszközválasztékot lehet felszerelni, így a felhasználó egy géppel szinte egész szezonban el tud végezni különböző munkákat. A bemutatókon kétféle művelőfejet próbáltunk ki: az aktív, hidromotor által hajtott forgókéses fejet, amellyel a mechanikai gyomirtást és a bakhátak elbontását lehet kiváló minőségben elvégezni, illetve a végtelenül egyszerű, ámde annál praktikusabb saraboló kapa fejet, amely nagyon jó szolgálatot tehet erősen gyomborított soraljak tisztításában. A bemutatott művelőelemeken kívül még számos más fej is felszerelhető az eszközhordozóra, mint például a törzstisztító, csipkés tárcsa, eke, damilos vagy késes kasza illetve szárzúzó adapter is. A széles munkaeszköz-paletta mellett, a gép gazdag beállítási funkciói is lehetővé teszik, hogy bárki a saját körülményeihez igazítsa az eszköz munkáját. Ugyanis lehetőség van rá, hogy egy joystick-al a traktorfülkéből, elektrohidraulikusan állíthassuk a munkaszélességet, a munkaeszközök dőlésszögét, mindezt egymástól függetlenül, oldalanként. Az eszközön pedig a hajtott eszközök forgási sebességét, a szenzor érzékenységét és munkamélységet tudjuk beállítani. A gépet három különböző munkaszélességben kérhetjük a gyártótól, a legkisebb 200-290, a középső 220-310, a legnagyobb pedig 260-350 cm-es sortávú ültetvényekben használható.

Az ORIZZONTI FAST soraljművelő alkalmas akár hátsó, akár mellső függesztésre is. Mellső használatnál nem csupán a mellső hárompont-függesztéssel rendelkező traktorokra lehet felszerelni, a pótsúlytartóra is adaptálható. A motorizált eszközök hidraulikaigényét egy saját hidraulikaegység látja el, amely 40 liter/perc teljesítményre képes, így bőséges hidraulika teljesítményt biztosít egyszerre két aktív eszköz működtetéséhez. A traktor hidraulikájából csupán a mozgatási funkciókat kell biztosítani, így innen elég mindössze 20 liter/perc teljesítmény.

A soraljművelő portfóliót szélesítik az egy soros eszközök is, amelyekből szintén találhatunk mellső és hátsó függesztésű modelleket, de a traktor oldalára szerelt változat is elérhető. Természetesen a művelőeszközök egységesek, mindegyik eszközhordozóra könnyen felszerelhetők, cseréjük mindössze néhány percet vesz igénybe.

A második bemutatott eszköz a PELLENC SOFT TOUCH levelező vagy más néven ablakoló volt. A gép egy teljesen új fejlesztés a francia PELLENC cégtől. Az 1973-ban alapított, a szőlőtermesztés gépesítése területén világhírű céget talán a legtöbb szakmabelinek be sem kell mutatni. Évtizedek óta a világ élvonalában lévő vállalat fő profilja, hogy egyre korszerűbb, professzionálisabb és minden szempontból hatékonyabb szőlőművelést lehessen végezni a gépeikkel. Több mint 50 fős fejlesztői csapatuk folyamatosan kutatja az újabb megoldásokat, amelynek köszönhetően a Pellenc több mint 250 szabadalommal rendelkezik, és úttörő munkát végez a szőlőtermesztés területén. Legyen szó akár betakarításról, akár zöldmunkákról, akár metszésről, a Pellenc megkerülhetetlen tényező, ha minőségi gépekben gondolkodunk.

A SOFT TOUCH jelentése magyarul „GYENGÉD ÉRINTÉS”. Bátran kijelenthetjük, hogy ennél a gépnél a nevében a jelentése, ugyanis a levelező legfontosabb egysége a rendkívül finom érzékelésre képes szenzor. Ez az érzékelő egyedülálló módon úgy érintkezik a fürtökkel, hogy közben a levelező fejet automatikusan elmozdítja, így a bogyók sértetlensége mindig garantált. A traktorosnak csak a vezetéssel kell foglalkoznia, a többit elvégzi az eszköz.

A 380 vagy 480 mm magas lombszívó fejen a két egymással ellentétesen mozgó henger olyan kíméletesen tépi le a leveleket, mintha kézzel történt volna a művelet, a levelek pedig egészben maradnak annak köszönhetően, hogy nem mennek át a turbinán.

A levelező egyszerű kezeléséről meggyőződhetett minden jelenlévő, ugyanis ez elektro-hidraulikusan, egy egyszerűen kezelhető joystick segítségével történik. A fülkéből gombnyomással állíthatjuk a munka magasságát, dönthetjük a lombszívó fejet, növelhetjük vagy csökkenthetjük a szívás erősségét. Szintén egyedülálló tulajdonsága a gépnek, hogy a joystick segítségével egyszerűen átfordíthatjuk a fejet a másik oldalra, így ha szükséges ugyanarra a sorra vissza tudunk fordulni.

A gép hidraulika-igénye mindössze 35 l/perc, így a legtöbb traktor könnyedén működtetni tudja a pótsúlytartóra szerelhető eszközt.

A hét helyszínen és különböző körülmények között kipróbált gépek használatának egyik legfontosabb tanulsága az volt látogatók számára, és számunkra is, hogy egy mai, modern munkaeszköznek képesnek kell lenni arra, hogy bármilyen körülményhez be lehessen állítani és adaptálni lehessen. Az ORIZZONTI FAST soraljművelő és a PELLENC SOFT TOUCH levelező megfelelt ennek a kihívásnak, hiszen mindenhol sikerült a körülményeknek megfelelő, legjobb minőségű munkát elvégezni.