2022. szeptember 15-én a KITE Zrt. ezen gondolatmenet által vezérelve nyitotta meg kapuit a gazdálkodók előtt, és egy nagyszabású rendezvény keretében – melyre Nagy István, Magyarország agrárminisztere is meghívást kapott – mutatta be a megoldásokat, melyek jóval túlmutatnak az öntözés témakörén.

Az elmúlt évtizedek hozamadatainak elemzése, valamint a már bekövetkezett és a regionális klímamodellek által előre jelzett éghajlati változások alapján könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy a szántóterületeink termőképessége várhatóan csökkenni, a termésingadozás mértéke pedig növekedni fog az elkövetkező évtizedekben, melynek elsődleges oka a Kárpát-medence egyre aridabbá és szélsőségesebbé váló klímája.

A probléma ellensúlyozása érdekében a talaj vízkészletének megóvása, valamint az öntözött területek arányának növelése is szükséges. És az sem elhanyagolható tényező, hogy a szakszerűtlenül végrehajtott öntözés akár jelentős környezeti károkat okozhat, és gazdaságtalan is. A KITE Zrt. ennek okán a legmodernebb öntözőberendezések forgalmazásán túl elkötelezett a gazdálkodók szakmai döntéseinek támogatása mellett is. Azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy ehhez alapot ad az általunk kialakításra került országos meteorológiai hálózat is, mely a 2022-es év végére az ezres nagyságrendet is elérheti annak köszönhetően, hogy partnerkörünk felismerte a helyben végzett meteorológiai mérések jelentőségét.

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően pedig a 2023-as évtől elérhetővé tesszük partnereink számára az Öntözésirányítás alkalmazást, amely a légköri paraméterek, a talajnedvesség mérése, valamint a 7 napos előrejelzés alapján ad ajánlást az adott tábla, adott növényfaj, -fajta vagy hasznosítási mód esetében megfelelő öntözési fordulóra és az öntözési normára.