Megújult az immár negyedik alkalommal megrendezett talajtani tábor. Az extrém jelzőt méltán viselte, hiszen rendkívüli forróságban és aszályban tanult és dolgozott a 14-20 éves fiatalokból álló csapat. A közvetlen élményalapú tudásátadás érdekében a szervezők idén is 15 fő jelentkezését fogadták.

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának Földrajz-Geoinformatika Intézete szervezte a program gerincét adó talajtani, felszínalaktani és térinformatikai gyakorlatokat a Magyar Talajtani Társaság együttműködésével.

A KITE Zrt. és Farkas Lajos nádudvari házigazdákként újabb kutatásra alkalmas táblát biztosítottak a talajszelvény ásáshoz. A résztvevők kipróbálhatták a legújabb John Deere traktort és dróntechnikát, és kiváló vendéglátásban volt részük.

A szántóföldi művelést kiegészítve más tájgazdálkodási módok is bemutatásra kerültek. A Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének Farkassziget Püspökladányi Arborétuma adott otthont a tábornak, és az állomásvezető, Rásó János mesélt erdő- és gyepgazdálkodásról, a szikfásítás történetéről, történelmi és jelenkori, hagyományos és alternatív művelési formákról.

Ismét kiváló diákok gyűltek össze, akik tovább viszik a talajtan szeretetét és jelentőségének üzenetét. Jövőre találkozunk a jubileumi V. Extrém talajtani táborban!