Lovas József vevőszolgálati igazgatóhelyettes kollégánk egy kitűntető elismerést kapott a Mezőgazdasági Gépforgalmazók Országos Szövetségétől. Ő lett a legaktívabb tag 2021-ben. A díjat és az oklevelet az idei, Hungexpo-n megrendezésre kerülő Szakma Sztár Fesztiválon vehette át.

A jeles alkalom okán megkérdeztük kollégánkat, mit gondol a MEGFOSZ szerepéről a szegmensben, illetve a szervezetben végzett munkájáról.

Mi a mai világban egy MEGFOSZ-hoz hasonló szervezet feladata?

A MEGFOSZ egy olyan szakmai szervezet, ahol a tagok a piac ugyanazon szegmensét képviselik, vagyis a mezőgazdasági gépkereskedelmet. Ennek a szervezetnek tagja a KITE Zrt. is.

Egy olyan szervezet, amely azonos tevékenységet folytató vállalkozásokat fog össze, komoly felelősséggel és lehetőséggel bír a piacon. Miután megtalálhatók itt a kisebb, a közepes és a nagyobb vállalkozások is, az aktuális információkról (milyen nehézségekkel küzd a szakma, hol és milyen formában kell és lehet a vállalkozásoknak megmutatniuk magukat, fel lehet-e lépni a szakma érdekében egységesen vagy pl. a munkaerőhiány megelőzésének érdekében.) első kézből értesül. Természetesen törekednie kell arra, hogy a tagság minden szegmensének képviseletében, egyenszilárd legyen.

lovas józsef díja

Mit jelent számodra a MEGFOSZ-ban végzett munka, mit tartasz a legfontosabbnak a feladatok közül?

Napjainkban a mezőgazdasági gépészetben az egyik legégetőbb probléma a szakemberhiány. Minden vállalkozás retteg attól, hogy a jól képzett középfokú szakemberek hiánya döntően befolyásolhatja a kereskedelmi tevékenységüket a piacon.

A képzett, tapasztalattal rendelkező szakemberek nem nagyon mozognak, meg vannak elégedve a jelenlegi helyzetükkel, mondhatnánk: köszönik szépen jól vannak.  Így soha nem volt még olyan nagy szükség az utánpótlásra, vagyis a jól képzett, középszintű mezőgazdasági gépészekre, mint napjainkban. Nem maradt más hátra, mint az iskolák felkarolása és támogatása, ahol a jövő szakembereit képzik. Ezért a legfontosabb feladatunknak azt tartom, hogy vegyünk részt a képzésükben, segítsük az intézetek munkáját. Legyünk ott már a pályaválasztásnál és utána is legyünk jelen az életükben, hogy a későbbiekben a pályán maradhassanak.

A MEGFOSZ-nak több olyan kezdeményezése is volt az elmúlt években, ami azt tűzte ki céljául, hogy a mezőgazdasági gépész tanulókat tanulmányaik első éveitől megpróbálja a pályán tartani. Ilyen volt a Legyél te is mezőgépész!, a LETIA OB (Legyél Te is agrárgépész! Országos Bajnokság) vagy LETIA Jr. program.

A szövetség 6 éve indította el a Legyél Te is mezőgépész! programját, mely eleinte játékos vetélkedőnek indult a mg. gépészeti szakközépiskolák és technikumok számára. A szervezők feladatokat írtak ki, amelyet a diákok online formában válaszoltak meg. Amint a program kezdett elmélyülni a köztudatban, egyre nagyobb igény mutatkozott az iskolák részéről egy szakmaibb programra.

Közel három évvel ezelőtt a MEGFOSZ megkereste a KITE Zrt.-t, mert szükségük volt egy olyan támogató emberre, aki ezt a fajta szakmaiságot képviseli.

Én már 37 éve dolgozom a KITE-ben, ez az idő éppen elegendő ahhoz, hogy kellően megfertőzzön a mezőgazdaság és természetesen a gépészet. Nem kérdéses tehát, hogy számomra is fontos a szakma jövője, és munkakörömben egyébként is szerepel az iskolákkal való kapcsolattartás és a duális képzés koordinálása, így kézenfekvő volt, hogy ezt a megbízatást én kapjam. Így a KITE Zrt. megbízásából ezt a feladatot a MEGFOSZ-on keresztül is segíthetem.

Az elmúlt években az együttműködésünk már más területekre is kiterjedt, mint pl. szakmai kiállításokon, rendezvényeken, vagy pl. az EuroSkills, WorldSkills versenyeken való részvétel szervezése és a mögöttes szakmai program kidolgozása. A legújabb feladat pedig a szaktanárok szakmai továbbképzése.