A 2022-es CES (Consumer Technology Show) kiállításon rukkolt elő a John Deere a jövőbe mutató önvezető John Deere 8R traktorral. A gyártó mindig is élen járt az innovációban, de a Las Vegasban bemutatott traktortechnológia akár már a közeljövőben az amerikai szántóföldeken bizonyíthat.

2022. január 5-8. között rendezték meg Las Vegasban a CES 2022 kiállítást, ahol a John Deere által bemutatott innovatív 8R410 traktor prototípus hamar a reflektorfény és figyelem középpontjába került.

Traktorvezetés fülkében ülés nélkül? Lehetséges!

A legújabb technológiával ellátott John Deere 8R traktor működtetéséhez immáron nem szükséges, hogy a gépkezelő a traktorfülkében ülve dolgozzon és irányítson. Használatához a gazdáknak csak ki kell vezetniük a gépet a táblára, majd a megfelelő beállításokat követően a John Deere Operations Center Mobile segítségével elindíthatják az önvezetést. Amíg a traktor dolgozik, a gépkezelő akár el is hagyhatja a fülkét, sőt akár a szántóföldet is, végezhet más munkát, miközben a gép helyzetét, munkáját mobileszközről folyamatosan ellenőrizheti.

Traktorvezetés fülkében ülés nélkül
Traktorvezetés fülkében ülés nélkül

Természetesen a John Deere Operations Center Mobile segítségével bármikor ellenőrizheti, hozzáférhet az élő videóképekhez, adatokhoz, lehetővé téve különböző beállításokat is a távolból (pl. sebesség, munkamélység stb.).

Ha bármilyen probléma vagy elakadás merülne fel, azonnal értesítést kap a gépkezelő. Akkor sem kell aggódni, ha hálózati vagy informatikai probléma merülne fel, hiszen ez esetben a traktor azonnal megáll. Másrészt a gépkezelő bármikor visszaülhet a fülkébe és végezheti tovább manuálisan a munkát és a traktor irányítást.

360 fokos kamerarendszer segíti az önvezetést

Az önvezetésre képes John Deere 8R traktor hat pár sztereókamerával lett felszerelve, amely lehetővé teszi a 360 fokos akadályfelismerést és a távolságok kiszámítását. Ennek köszönhetően a gép szempillantás alatt, 100 milliszekundum alatt eldönti, hogy a traktor tovább haladjon-e vagy megálljon, függően az akadályészleléstől.

6 pár kamerarendszer található összesen a traktoron
6 pár kamerarendszer található összesen a traktoron

Európában elérhető lesz a traktor?

Sajnos a John Deere egyelőre nem tervezi az önvezető traktor európai piacra dobását, mivel jelenleg a biztonsági szabályok nem engedélyezik az önvezető járművek használatát.