A 2016-os mezőgazdasági évben hullott jelentős mennyiségű csapadék termésnövelő hatását örömmel nyugtázhatjuk, de számolnunk kell annak negatív hatásaival is. A tenyészidőszaki csapadék kiváló feltételeket biztosít a különböző kórokozó gombák szaporítóképleteinek kialakulásához, a betakarítást követően hullott csapadék pedig a talaj felső rétegében elhelyezkedő gyommagok csírázásához.

A tarló ápolása mindenképpen szükséges, ugyanis ezzel megelőzzük, hogy a gyomnövények a tarlón magot hozzanak, így véve elejét a következő tavaszi erős gyomosodásnak. 

A talajban feldúsuló szaporítóképletek közül a legjelentősebbek és talán legveszélyesebbek a fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) szkleróciumai. A szkleróciumok nagyon sokáig életképesek, az irodalom szerint akár 10–15 évig is. A talajban számuk és fertőzőképességük jelentősen csökkenhet, de 3-5 évig biztosan fennmaradnak. Elsősorban ezért kényszerülünk a repce 4-5 éves vetésforgóba illesztésére. Néhány darab/m2 szklerócium már bármilyen fogékony kultúrában képes súlyos betegséget kiváltani. 20%-os fertőzöttségi szinttel és növényenként 25 db szklerócium képződésével számolva, a talajban minden repceszezonnal minimálisan 250 db/m2 szkleróciumot termelünk meg.

A szklerócium gyakorlatilag összetömörödött hifaszövedék. A külső kemény cortexből és a belső lágyabb medullából áll. Képes miceliális fertőzésre, vagy apotéciumot hajt, amiben aszkosspórák keletkeznek.

A Sclerotinia sclerotiorum a káposztarepce egyik legjelentősebb kórokozó gombafaja, erősen polifág, azaz soktápnövényű kórokozó. 361 leírt gazdanövénye között sok kultúrnövény található, de gyomokon (pl.: parlagfű) is fennmarad.

A fehérpenész kártétele az időjárási körülményektől függően változik. Száraz körülmények között kevésbé, csapadékos időszakban súlyosan károsíthatja a káposztarepcét. Az ebből eredő terméskiesés általában 10-40% között változik. 

A szklerócium gyakorlatilag összetömörödött hifaszövedék. A külső kemény cortexből és a belső lágyabb medullából áll. Képes miceliális fertőzésre, vagy apotéciumot hajt, amiben aszkosspórák keletkeznek.

Tünetei: A repceszár kifehéredik, nedves időbenmegjelenik a fehér penészbevonat és a szklerócium. A szkleróciumok külleme miatt helytelenül repceráknak is nevezik. A táblán rendszerint foltszerűen jelenik meg. A gyomosodás és a talaj szklerócium készlete feltöltődésének problémájára egy menetben nyújt megoldást a Trifender + Fozát csomag.

 

Fozát totális hatású gyomirtószerként használható kémiai tarlóápolásra, kiváló hatású az évelő gyomok ellen is, melyek ellen hatékonyan csak így védekezhetünk.  A kémiai tarlóápolás előnye, hogy a talajt az erre nézve legkritikusabb időszakban nem bolygatjuk, így megőrizhetjük annak nedvességtartalmát és talajvédő módon gazdálkodhatunk.

A talajban a szkleróciumtartalom csökkentésére kiváló eszköz aTrifender mikrobiológiai készítmény. Alapelve, hogy a talajban természetesen csak kis számban előforduló, a Sclerotinia szkleróciumait és micéliumait támadó gombaszervezetek talajba juttatásával csökkentjük a fertőzési forrás mennyiségét, ezáltal a fertőzési nyomást, mire újra fogékony növény kerül a területre.

Élő hatóanyaga a Trichoderma asperllum hiperparazita gomba közvetlenül pusztítja a fehérpenész szkleróciumait emellett gombaellenes anyagokat termel, kiszorítja a kórokozó gombafajokat és cellulózbontó tevékenysége miatt a tápanyag-feltáródást is segíti.

A Trifender + Fozát csomag optimális felhasználási ideje 2-3 héttel a magágykészítés előttre tehető.  Ezen időszak alatt a Fozát hatóanyaga a gyomnövények gyökérzetébe, kitartóképleteibe is eljut. A Trifender ajánlott dózisa 1 kg/ha. A Fozátból pedig 5 l kijuttatását ajánljuk hektáronként.