A tápiószentmártoni Aranyszarvas Zrt. 1200 hektár bérelt területen gazdálkodik, integrációban pedig további 900 hektáron végeznek teljes körű szolgáltatást a környező gazdálkodóknak. A cég telephelyén Nagy Gábor műszaki vezetővel beszélgettünk arról, hogy mi fontos számukra a hatékony működéshez.

Mit tudhatunk a cégükről, hol gazdálkodnak? Milyen növényekkel foglalkoznak?

Az Aranyszarvas Zrt.-hez kapcsolódik további három kisebb cégünk is, így mintegy 45 fő alkalmazottal dolgozunk. A művelés alá vont bérelt területeink Tápiószentmárton, Cegléd és Gomba településeken találhatók. Klasszikus szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk, így napraforgót, kukoricát repcét, árpát és búzát termesztünk.

Milyen gépeik vannak?

Szerencsére nagyon jó, fiatal gépparkkal rendelkezünk, melyeket hivatalos márkakereskedőn keresztül szereztük be. Van három John Deere W650-es kombájnunk, három nagy és tizenkét kisebb méretű traktorunk, ezek a legkülönbözőbb típusúak, az igényeknek megfelelően. Továbbá két John Deere permetezővel és két JCB rakodógéppel is rendelkezünk a magtári szolgáltatásokhoz.

Miért döntöttek a hivatalos márkakereskedő mellett? Mit nyújt a gazdaságuknak?

Az Aranyszarvas Szövetkezet egészen a kezdetektől tagja volt a KITE Egyesülésnek, így nem is volt kérdés, hogy mellettük döntünk. Sőt, azóta is folyamatos partneri kapcsolatban állunk a céggel, immár több évtizede. A hivatalos márkakereskedő ugyanis számunkra elsősorban a biztonságot jelenti, hiszen a beszállítókkal közvetlenül tudja tartani a kapcsolatot és az esetlegesen felmerülő, leginkább műszaki jellegű problémákat első kézből és rendkívül gyorsan tudja orvosolni.

 Az interjú videós változatát itt tudja megtekinteni:

">

Igénybe vettek-e a vásárláskor, és azóta a gépéletút során más szolgáltatást is?

Hosszú évek óta műszaki szolgáltatást is igénybe veszünk a KITE Zrt.-től, hiszen a gépek üzemeltetése során rendkívül fontos, hogy szakszerűen karban legyenek tartva, illetve a javításokat megfelelő időben el tudjuk végezni. Ehhez nagyon fontos az alkatrész-beszerzés, hiszen szezonban nélkülözhetetlen, hogy gyors legyen az alkatrész-utánpótlás, mert a legdrágább az, ha a gép ilyenkor áll. Egy nagyobb beruházáshoz pedig igénybe vettük már a KITE Hiteliroda szolgáltatását is.

Miért döntöttek a finanszírozási szolgáltatás mellett? Milyen gépeket vásároltak belőle?

2019-ben volt egy komolyabb, több mint 300 millió forint értékű beruházásunk, melyből több mint 180 millió forint volt az az összeg, amit a KITE Hitelirodán keresztül finanszíroztunk az NHP program keretében. Ebben a beruházásban három kombájnt, két traktort, különböző munkagépeket, szárzúzót, tárcsát, kultivátort és pótkocsit vásároltunk.

Milyen volt az ügyintézés? Miben tudott segítséget nyújtani a finanszírozási szolgáltatás?

A KITE Hiteliroda teljes adminisztrációja nagyon szakszerű volt, kellemesen csalódtunk benne. Magyary Péter volt a kapcsolattartó a cégünkkel, ő intézte a finanszírozást. Egyablakos ügyintézés volt, házhoz hozta a szerződést és kedvező fix kamatozást tudtak a részünkre biztosítani. Illetve, ami fontos a mezőgazdaság és a növénytermesztés szempontjából, hogy magát a törlesztőrészleteknek az ütemezését is a saját igényeinkre tudtuk szabni, hiszen a növénytermesztés esetében az árbevételek döntő többsége az év második felére esik.

Milyen fejlesztéseket terveznek a gazdaságban?

Folyamatosan törekszünk a fejlődésre. Szerencsére most elég fiatal a gépparkunk, de a jövőbeli fejlesztések valószínűleg a nagy traktorok irányába fognak történni és abból lesznek a következő években a beruházásaink.