Tordason a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kajszi fajtabemutatót tartott július 27-én, ahol az elkövetkezendő pályázati lehetőségekről is szó esett.

A rendezvényes több szakmai előadás hangzott el többek között a késői és nagyon késői érésű kajszi fajtákról, a kajszi ültetvények területének kiválasztásáról.  

Fülepi János a miniszterelnökség beruházási referense a kertészeti kultúrák támogatási lehetőségeiről tartott előadást. Beszámolt a már megjelent pályázati felhívások állásáról valamint a kiírás előtt álló pályázatokról.

Augusztusban jelenik meg az „Éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások támogatása” című felhívás. A felhívás keretein belül pályázni lehet jégesőkár megelőzését szolgáló technológia beszerzése és telepítésére, ilyen a jégháló tartására alkalmas támrendszer kialakítása, jégháló beszerzése, telepítése, esőkár megelőzését szolgáló technológia beszerzése és telepítése, valamint tavaszi fagykár megelőzését szolgáló eszköz, berendezés, technológia beszerzése és telepítése, mint például: füstölő, ködképző berendezés-, légkeverők- fagyvédelmi gépek beszerzése, telepítése.

A rendezvény zárásául hazai és nemzetközi szakértők bevonásával személyesen vitathatták meg tapasztalataikat és kérdéseiket a résztvevők.

Forrás: http://portal.nebih.gov.hu/