Ma már hagyományosnak nevezhető a Balatonlelle-Rádpusztán megrendezett VitiTech szőlészeti gépbemutató, amelyhez a KITE Zrt. már a kezdetektől nagy örömmel csatlakozott, és 2021-ben is számos géppel jelent meg. Cikkünkben ezekről a gépekről is olvashatnak.

A Rád-Vin Kft. szőlőültetvényeibe kilátogató érdeklődők több szőlőművelő gépet tekinthettek meg működés közben, így a KITE Zrt. által forgalmazott, innovatív márkákat is, többek között a francia Pellenc gépeit.

Pellenc Multiviti

A John Deere 5090GF sokoldalú ültetvénytraktor elejére felszerelt Pellenc Multiviti váz egy olyan multifunkciós eszközhordozó, amelyre egymás után, több művelőeszköz is felkapcsolható. A csonkázó, levelező, hajtásbefűző és előmetsző működtetésére alkalmas váz úgy van kialakítva, hogy minden eszközt gyorscsatlakozók segítségével, könnyedén lehessen rákapcsolni, így az minimális időt vesz igénybe. A kijelző automatikusan felismeri a rácsatlakoztatott eszközt, így a multifunkciós joystick-kal rendkívül egyszerű módon lehet kezelni a gépeket.

A július végi időpont miatt a bemutatón egy Pellenc Multiviti forgókéses csonkázó volt a vázra szerelve. Az alagutas kialakítású csonkázó egy teljes sor csonkázást tudja elvégezni. Az eszköz alternáló, illetve forgókéses kivitelben rendelhető. A kések magasságát és oldalra történő kitolását egy joystick segítségével a traktorból lehet állítani elektrohidraulikusan, így bármilyen ültetvényhez illeszkedni tud a gép. A lombfal magasságától függően függőleges irányban 4 vagy 5 db vágómodul helyezhető fel.

porozó gép

A KITE Zrt. 2020-tól az ID DAVID eszközöket is elkezdte forgalmazni. A bemutatón egy vontatott porozó gépet láthattak az érdeklődők, amely képes a por formájú növényvédőszert (pl. kénport) hatékonyan kijuttatni az ültetvénybe. A rozsdamentes acéltartállyal rendelkező gépen kardántengely hajtja a ventilátort, és egy hidraulikusan meghajtott csiga segítségével lehet szabályozni a kijuttatandó mennyiséget. A ventilátor segítségével akár több sort is le lehet szórni egyszerre.

Szintén új márka a KITE portfóliójában a spanyol Mañez y Lozano, amelynek permetezőjét először lehetett megtekinteni Magyarországon. A nagymúltú cég specialista a permetezőgyártás területén, és gépeivel piacvezető Spanyolországban. A Twister névre keresztelt gépcsalád egy olyan axiálventilátoros permetező, amely speciális kialakítása révén olyan légörvényt hoz létre, amellyel a permetlé, a levél mindkét oldalán tökéletes fedettséget biztosít. A Mañez y Lozano permetezők között természetesen megtalálhatóak a hagyományos, egyszerű axiálventilátoros gépek is.

Manez Y Lozano

A márka sajátossága a rendkívül magas minőségű és tartósságú, öntvényből készült dugattyús szivattyú, amelyet kizárólag a saját maguk részére gyártanak. Ezek a szivattyúk biztosítják a permetezők rendkívül hosszú élettartamát.

Pellenc Optimum

Bár a szüreti időszak még nincs itt, mégis megtekinthető volt a szőlészeti gépek zászlóshajója a Pellenc Optimum önjáró szüretelőgép, amely egyértelműen a rendezvény fénypontja volt. A legújabb szériájú L.10-es gép bemutatásának apropóját az adta, hogy a gyártó idén nyáron jött ki az új precíziós szőlőtermesztési megoldásaival.

A precíziós lehetőségek terén az első lehetőség a fedélzeti súlymérés funkció, amely egy offline, precíz súlymérést tesz lehetővé az érzékeny súlymérő szenzorok segítségével. Ez kiegészíthető egy Telematics telemetria rendszerrel, amely egy központi vezérlőrendszer segítségével flottakezelést és távoli diagnosztikát is biztosít.

A két rendszer együtt pedig az ún. Prémium súlymérés és hozamtérképezés funkciót teszi lehetővé. A folyamatos precíz mérés a GPS alapú helymeghatározással együtt egy pontos térképet készít a területről, amely megmutatja, hogy termésmennyiség szempontjából mennyire heterogén a tábla.