Járványügyi kihívások ide vagy oda, a hagyománnyá váló Extrém talajtani tábor idén is (2021.07.28-30) sikeresen szólította meg a különleges érdeklődésű középiskolás fiatalokat. Már-már egyetemi szinten tanultak geomorfológiát, geoinformatikát, talajszelvény leírást.

Egyetemistákat felülmúló lelkesedéssel vetették bele magukat a gyakorlatba. Az élménysorozat idén is ingyenes volt, hála a KITE Zrt., Miskolci Egyetem (MFK, Földrajz-Geoinformatika Intézet) és püspökladányi ERTI szervezésének és támogatásának.

A három nap során izgalmas párbeszéd indult a diákok között Nádudvaron és Püspökladányban, nyitottan álltak a mezőgazdasági, technológiai, gazdasági és szakmákat összekötő témákhoz, melyet csak megerősítettek a délutáni szórakozások, mint a strandolás vagy az éjszakai focizás.

Ez utóbbi jól ellensúlyozta a hőségben is jó kedvvel végzett munkát, mely nem nélkülözte a kitartást sem. Erre szükség is volt, hiszen a diákok két napig talajszelvények feltárásával és elemzésével foglalkoztak Nádudvar határában a szántóföldön.

- Nem titkolt szándékunk a pályaorientáció segítése, a földtudományok, a talajtan és a geoinformatika népszerűsítése, hiszen az átalakuló technológiai és gazdasági világban az értékteremtő tudás kiemelt jelentőségű. A mezőgazdasági termelés eszközeinek fejlődése eddig nem alkalmazott szakterületeket vont be a termelésbe. A precíziós gazdálkodás erős térinformatikára, talajtanra és a táblán belül változó természeti adottságok pontos ismeretére épül. A nálunk végző geoinformatikusok, goegráfusok, precíziós talajtérképezési szakmérnökök ezt a tudást tudják beilleszteni a precíziós gazdálkodás rendszerébe. Szeretnénk, ha minél több érdeklődő és tehetséges fiatal választaná ezt az izgalmas és perspektivikus hivatást. Ennek pedig egyik módja, hogy megismertessük velük a különböző képzéseket, szakmákat egyetemi rendezvények során, együtt működve a szakterület vezető piaci cégeivel, mert a jó szakemberek képzése közös ügyünk. - mondta Dr. Dobos Endre, a Miskolci Egyetem egyetemi docense és a Földrajz-Geoinformatika Intézet tanszékvezetője.