Augusztus 22-ig várja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Techlab programja azokat a start-up kezdeményezéseket, amikkel a modern mezőgazdaság igényeit tudjuk kiszolgálni. Az agrárszektor kiemelkedő résztvevőivel működhetnek majd együtt azok a fiatal zsenik, akik egy meggyőző programmal állnak majd elő.

Hozzánk, a KITE Zrt.-hez az alábbi ötletekkel jelentkezhettek:

  • Olyan felhasználóbarát applikáció elkészítése, ami nyilvánosan elérhető adatokból (pl. növényvédő szerek engedélyezési okiratai) számolva a felhasználó által bevitt paraméterek alapján nyújt tanácsadást a precízebb, gazdaságosabb mezőgazdasági termelés érdekében.
  • Diagnosztikai eszköz, ami képes azt ellenőrizni, hogy a szabványoknak megfelelő csatoló rendeltetésszerűen küld és fogad adatokat. A jelenleg szabványaikban eltérő csatolót használó munkagépek és erőgépek precíziós mezőgazdasági tevékenységekre alkalmasabbá tétele, a lehető legtöbb funkció elérhetőségének biztosítása a biztonsági előírások maximális figyelembevételével.
  • Olyan alkalmazás készítése, ami precíziós gazdálkodás feltételeinek meglétét rendszerben elemzi, horizontálisan és vertikálisan vizsgálja, és a hiányzó elemekre javaslatokat ad. Ez az alkalmazás értékeli és osztályozza, hogy a felhasználó által bevitt adatok alapján mely területen felel meg a gazdaság a precíziós elveknek, és melyeken nem. Ahol nem (pl. meglévő géppark képességei, növényvédelem,stb.), ott megoldási javaslatokat kínál.
  • A bárki számára hozzáférhető drónok felruházása olyan képességekkel, amiket csak a drágák tudnak az adott hardver hardveres továbbfejlesztésével és/vagy az adott hardverhez szállított gyári szoftveres megoldás kiterjesztésével vagy cseréjével. 
  • Talaj és tápanyagutánpótlási munkák valós idejű minőségbiztosítása, permetezés hatékonyságának kimutatása, pl. műtrágyaszórás, vetés közbeni hibák kiküszöbölése a két pont között.
  • Olyan rendszer készítése, ami rendelkezésre álló technológiai és közgazdasági adatokból a mezőgazdasági termelés gazdaságosságát elemzi, és a következő beavatkozás, anyagi ráfordítás esetén megtérülést számol és gazdaságossági javaslatot ad. Ez a termék összevonja a jelenleg is rendelkezésre álló, de csak több helyen elérhető adatokat, hogy valós és megbízható gazdaságossági javaslatokat adhasson.

NAK techlab

A NAK TechLab inkubációs program célja, hogy a leginnovatívabb megoldások megtalálják helyüket a hazai agrárszektorban és élelmiszeriparban, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá téve az iparágat és a piacot. A három hónapos programba bevont piaci szereplők kiemelkedő szerepvállalása megteremti a gyakorlatias és valós piaci problémák azonosítását, ezzel biztosítva a fejlesztések piaci orientáltságát. A résztvevő startupok üzleti képzések, intenzív workshopok során, valamint agráripari, üzletfejlesztési és nagyvállalati mentorokkal dolgozva hozhatják lendületbe fejlesztésüket. 

Továbbiak:

www.naktechlab.hu