Magyarországon rendezték meg a precíziós gazdálkodás egyik legfontosabb európai, tudományos eseményét, a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát július 19-22. között, amelyen a KITE Zrt. Precíziós Gazdálkodási Rendszere (PGR) is bemutatkozott.

Magyarország először kapta meg az ECPA (European Conference on Precision Agriculture) rendezési jogát, amely nemcsak a precíziós gazdálkodás hazai elterjedésének erősítését szolgálta, hanem segítette új hazai és nemzetközi kapcsolatok kialakítását, valamint a szakmai előadások és gyakorlati bemutatók révén a régiónk adottságainak megismerését is.

A 2021-es Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencián az innovatív precíziós mezőgazdasági technológiák és megoldások kerültek a középpontba, így többek között a klímaváltozás hatásait követő új termelési technológiákról, valamint a digitalizáció során keletkező adatbázisokat (Big Data) algoritmusokkal elemző, öntanuló szoftverekről is szó esett.

A KITE Zrt. a konferencia aranyfokozatú támogatójaként vett részt az eseményen. Az érdeklődők a KITE standján megismerhették a cég Precíziós Gazdálkodási Rendszerét, a PGR-t, találkozhattak a PrecZone alkalmazásokkal és kipróbálhatták az egyes digitális megoldásokat az interaktív felületen.

ECPA konferenia
Dr. Szabó Emese az ECPA konferencián

A KITE Zrt. PGR rendszere mögött rejlő tudományos-szakmai hátteret dr. Szabó Emese fejlesztési osztályvezető mutatta be a konferencia résztvevőinek.

A konferencia részét képezte július 20-án egy szakmai nap, ahol több állomáson keresztül kerültek bemutatásra a hazai precíziós gazdálkodásban elterjedt gyakorlati alkalmazások és a technológiában rejlő lehetőségek.

Az ECPA konferencia harmadik napjával egy időben, július 21-én rendezték meg Magyarország legnagyobb precíziós konferenciája, a PREGA gyakorlati napját is. A rendezvényen Kecskés Zsolt, a KITE Zrt. kiemelt szolgáltatás-értékesítési igazgatója tartott előadást a PGR rendszerről.

Kecskés Zsolt kiemelt szolgáltatás-értékesítsi igazgató
Kecskés Zsolt, a KITE Zrt. kiemelt szolgáltatás-értékesítési igazgatója

A konferencia előtt Horváth Attila, Digital AG. Project Manager kollégánkkal készített angol nyelvű interjút az alábbiakban tekinthetik meg: 

">

 Fotók: Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület