A KITE Zrt. és Omya Hungária Kft. együttműködése több éve zajlik. Partnereink már ismerik és kedvelik a Calciprill és Sulfoprill®14 talajjavító termékeket, partnergazdaságainkban sorozatosan bizonyítják a mésztrágyázás fontosságát. A Calciprill szántóföldi kísérletek elindultak.

A KITE Zrt., mint a magyar agrárium meghatározó szereplője és a 130 éves múlttal rendelkező Omya, a világ meghatározó szereplője az ásványanyag bányászat és az ásványanyagok magasszintű feldolgozása terén, az elmúlt évek vizsgálatainak tapasztalata alapján 2021-től ismételten közös kísérlet sorozotat indít. Az Európa-szinten egyedülálló együttműködés keretében, a két vállalat egy rendkívül komplex és sokrétű vizsgálatsorozatot indított el ez év tavaszán. A kísérlet fő célja – a talajok szerkezetére, a tápanyagok felvehetőségre való hatása és a növények kalciumpótlása mellett a – a Calciprill termékek pozitív hatásainak bizonyítása a hozamnövekedés tekintetében. A kísérletek országszerte 6 helyszínen nagyüzemi parcellákon, helyszínenként minimum 10 hektáron folynak 3 éven keresztül, annak érdekében, hogy minél többféle talajtípuson, főleg savanyú (4,7-6,5 pH közötti) talajok esetén az évjárathatást minél inkább kiküszöbölve pontos adatokat kapjunk.  A kísérleti helyszínek: Báránd, Bárdudvarnok, Herceghalom, Szarvas, Szeged, Túrkeve.

omy műtrágya

A vizsgálatokat az első évben 5 helyszínen kukorica, egy helyszínen pedig napraforgó állományokban végezzük. A Calciprill kijuttatása 5 féle dózisban történik kontroll parcellák mellett, természetesen differenciált kijuttatásara alkalmas műtrágyaszóróval. Év közben két alkalommal minilaborral történő talajvizsgálat is történik, mely a kalcium talajban történő mozgását és a tartamhatást vizsgálja. A vegetációs időszak során folyamatosan letöltésre kerülnek az az NDVI (Normalizált Differenciál Vegetációs Index) térképek, valamint 3 alkalommal állományszemle céljából drónos felvételek is készülnek.

A betakarítás az elérhető legmodernebb mérési technológiával hozammérős kombájnokkal történik. A keletkező hatalmas mennyiségű dokumentált adat folyamatos kontrollját a Kiemelt Szolgáltatási Igazgatóság precíziós szakemberei végzik, a kiértékelését pedig az Innovációs Főigazgatóság kollégái fogják elvégezni.

RUCH MŰTRÁGYASZÓRÓ

Az eredményekről természetesen folyamatosan tájékoztatni fogjuk partnereinket.

Célunk, hogy  partnereink részére növény- és talajspecifikusan a leghatékonyabb technológiai javaslatot adjuk, amely precíziós eszközökkel (erőgép és műtrágyaszóró) akár táblán belül differenciáltan változó dózisban is végrehajtható!