Napjainkban a mezőgazdaságban tapasztalható „forradalmi” jellegű változások a növényvédelmet, a növényorvoslási tevékenységet is igen jelentős mértékben érintik. A KITE Zrt. és a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar megállapodásának margójára.

Ezek egyik kiváltó oka az Európai Uniós tagországok azon törekvése, hogy az elkövetkező 2 évtizedben a hagyományos (kémiai alapú) mezőgazdasági peszticidek felhasználását kb. felére csökkentik. Ez a gazdaság- és környezetpolitikai törekvés a növényvédő szerek előállítóit, forgalmazóit, továbbá a mezőgazdasági termelést integráló vállalkozásokat is komoly fejlesztésekre ösztönzik a növényvédelem, növénytáplálás területén. A fejlesztések keretében szinte teljesen megújul a mezőgazdasági peszticidek köre, valamint új növényvédelmi technológiák és eljárások folyamatos megjelenésének lehetünk tanúi. Ezek szakszerű és hatékony alkalmazására csak jól képzett szakemberek (növényvédő mérnökök-növényorvosok) képesek, akik megfelelő biológiai alapismeretek birtokában képesek az új módszereket, készítményeket kellő hatékonysággal és jól időzítve, a környezetre, a felhasználóra és a fogyasztóra vonatkozóan biztonságosan használni.

A másik nagyon fontos befolyásoló tényező a globális klímaváltozás, amely a növény-egészségügy területén esetenként a károsítók (növénykórokozók, kártevő állatok, gyomnövények) jelenlétének és károsításának jelentős mértékű átalakulását eredményezi. Ennek keretében megtörténhet egyes kis gazdasági jelentőségű károsító fajok kártételének számottevő erősödése, illetve a termesztett növényeink természetes védekező mechanizmusainak jelentős mértékű megváltozása. Ráadásul a FAO előrejelzései szerint a mérsékelt égövi termelési zónák (ahová Magyarország is tartozik) lesznek legnagyobb arányban érintettek az idegenhonos (ún. inváziós) károsítók megjelenésével az elkövetkező évtizedekben.       

növszer aláírás
Dr. Stündl László és Szabó Levente az aláírás után

Mindezeket a stratégia tényezőket felismerve döntött úgy a KITE Zrt. és Debreceni Egyetem MÉK Növényvédelmi Intézete, hogy a régóta meglévő, informális szakmai együttműködésüket, amelyek a szakmai továbbképzések, ismeretátadás, közös technológiai fejlesztések és hallgatói gyakorlati képzések területén már több évtizedes múlttal rendelkeznek, „hivatalos keretbe” foglalják. Ennek eredményeként került aláírásra 2021. 06. 29-én az ország legnagyobb mezőgazdasági integrátor cégének és a régió nagy múltú felsőoktatási intézményének a szerződése egy közösen működtetett, Integrált Növényvédelmi Technológiafejlesztési Kihelyezett Tanszék létesítésére. Az együttműködés erősítése kölcsönös előnyöket kínál mindkét fél számára. A KITE Zrt. nagyobb szerepet kaphat a növényorvos hallgatók emelt szintű, gyakorlatorientált képzésében, DE MÉK Növényvédelmi Intézete pedig a K+F+I fejlesztések területén találhat az eredményeket közvetlenül hasznosítani képes gazdasági partnerre. Természetesen mindezek mellett az együttműködés jelentős előnyöket jelent a szakmai továbbképzések és a korszerű technológiák és készítmények széles körű megismertetése terén mindkét együttműködő fél számára.        

A megállapodás aláírására a sajtó képviselőinek körében került sor, akiket Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója, Hadászi László, innovációs főigazgató, valamint a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának képviseletében Dr. Stündl László, dékán és Dr. Radócz László, a Növényvédelmi Intézetének vezetője tájékoztatott az együttműködés részleteiről.  

A megszólalók egyöntetűen hangsúlyozták, hogy mennyire fontos a térség és az ország agráriumának életében is az, hogy jól képzett, a piac elvárásait teljesítő szakemberek dolgozzanak a jövőben a vertikumban, és a két cég a jövőben mindent el fog követni e cél elérésének érdekében, ahogy tette ezt az elmúlt közel negyvenöt éves együttműködése során is.

A kihelyezett tanszék a második oktatási platform, amelynek a KITE Zrt. helyet biztosít. A precíziós gazdálkodás oktatásában immár 5 éve működik együtt a DE és a mezőgazdasági nagyvállalat.