Dr. Kovács István Dezső, cégünk terménykereskedelmi üzletágigazgatója részt vett az Agroinform terménykereskedelmi webkonferenciáján 2021. 06. 16-án. A megszólalók a terménykereskedelmi piac legfontosabb ismérveit járták körül ebben a jelenlegi különleges környezetben.

Dr. Reng Zoltánnal, a Hungrana vezérigazgatójával, Dr. Potori Norberttel, az AKI Agrárgazdasági Igazgatóságnak igazgatójával, illetve Cseresznye Péterrel, a Viterra Hungary Kft. kereskedelmi igazgatójával folytatott beszélgetésben számos érdekes, piacot befolyásoló információ is elhangzott.

A webinárium Dr. Potori Norbert előadásával kezdődött, aki elmondta, hogy az elmúlt években is számolt mutatókból a jelenlegi magas árak korrigálni fognak lefelé, de nem érik el az előző évek alacsonyabb árszintjét. Részletezte a világtermést és az átmenő készletek szintjének változását, és a kínai import volumenjeit.

A bemutató utáni beszélgetésben Sándorfy András a Marton Genetics ügyvezetőjének vezetésével a résztvevők a terménypiac számára legfontosabb kérdéseket járták körül.

A legfontosabb talán mind közül az volt, hogy a terményárak mostani mértéke dimenzióváltást jelent-e a mezőgazdaságban, marad-e ez az érték, vagy csökkenni látszik a jövőben. A válaszadók egyöntetűen azt gondolták, hogy a terményárak továbbra is megtartják magukat ebben az előző évekhez viszonyított magasabb sávban, hiszen, ahogyan Reng Zoltán is elmondta, nagyon sok mindennek az áremelkedésére is hatással voltak/lesznek. Nem várható, hogy a jövőben drasztikusabb csökkenésnek lehetnek szemtanúi. Dr. Kovács István és Cseresznye Péter is egyet értettek ebben, és egyöntetűen elmondták, hogy a mostani mindenre kiterjedő áremelkedésre eddig nem volt példa, és - ha csak egy váratlan világpiaci esemény nem lesz rá hatással, az árszínvonal a jövőben nem csökken majd a korábbi években tapasztalat szintekre.


terménykereskedelem

A termény minőségével kapcsolatos felvetésre elhangzott, hogy az ipari feldolgozásra szánt termékek minőségileg megfelelnek az elvárásoknak, hozzák a magyar piactól elvárt értékeket. Kovács István elmondta, hogy a termelés hatékonyságának javítása bizonyosan jobb minőséget is tud eredményezni, ami meghatározott piaci környezetben akár többlet jövedelmet is generálhat a gazdálkodóknak. Ez a korábbi években például az őszi búzánál mutatkozott, hiszen volt egy időszak, amikor a termelők a magasabb minőség miatt magasabb eredményeket tudtak realizálni, de az elmúlt évben pl. minden mennyiséget felvásároltak. A piac egészséges és fenntartható terményt keres.

Dr. Potori Norbert azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a vásárlók nem minden esetben magát a terményt vásárolják, hanem azt, mint alapanyagot tekintik a további feldolgozáshoz, felhasználáshoz, ezért a minőségi mutatók megtartása, esetleg javítása mindenképpen fontos az értéktartás miatt.

Nagy súlyt kapott a beszélgetés során a fenntarthatóság kérdése is. Abban minden megszólaló egyet értett, hogy a magyar termelőknek meg kell felelniük az európai fenntarthatósági szabályoknak (ISCC). Nagy fókuszt kell kapjon a következő években az, hogy a termelés és az értékesítés a legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után. A technológiát a legprofesszionálisabb szintre kell fejlesztenünk, illetve az ellátási láncokat a legrövidebbre kell szabnunk, hogy a környezetünk védelemében megfeleljünk az elvárásoknak.

A megbeszélés során kiderült az is, hogy a magyar termelők többsége megtartja a szerződési fegyelmet, és bár még a nyári időszak alatt nagyon sok minden befolyásolhatja, de a jelenlegi állapotok azt mutatják, hogy betakarítás jó eredményeket fog hozni nem csak hazai, hanem világviszonylatban is, ami várhatóan kihatással lehet a piaci árakra is.