Hagyományos családi gazdaságban, a nagyszülőktől átruházott földeken gazdálkodik a Somogy megyei Somodor településen a Pongrácz család. A PAM-FARM Kft. mesés környezetében Pongrácz István József ügyvezető osztotta meg velünk, hogy számukra mi a fontos a gazdaságuk működéséhez.

Mit tudhatunk a gazdaságukról?

Szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk, ezen belül pedig a vetőmagtermesztés a fő profilunk. 700 hektár szántón gazdálkodunk, 56 hektár rétlegelőn és 40 hektár erdőn. Egy családi gazdaság vagyunk, illetve kettő is. Az egyik az én nevemen fut, a másik pedig a fiam, Pongrácz Máté nevén, de tulajdonképpen az egész nagy család bekapcsolódik ebbe a tevékenységi körbe.

Milyen gépparkkal rendelkeznek és honnan szerezték be azokat?

Túlnyomórészt John Deere gépeink vannak, az erőgépeink is azok, illetve vannak JCB homlokrakodóink. 22 évre visszanyúló kapcsolatunk van a KITE Zrt.-vel, amely az évek alatt egy egyre növekvő, kiterjedt együttműködéssé vált. Ezt elősegítette a cég közelsége is, hiszen tőlünk 15 km-re van a Kaposvári Alközpont, valamint az a háttér, amit a John Deere és a KITE képvisel.

Milyen szempontok alapján döntenek gépvásárláskor?

Ha az ember leteszi a voksát egy géptípus mellett – erőgépről beszélek most elsősorban –, akkor mindenképpen lényeges, hogy ott egy állandó kapcsolat alakuljon ki. Fontos tudnom, hogy a géptől mit várhatok és azt, hogy az egyfajta minőséget képvisel. Nagyon lényeges a szervizháttér és a kiszolgálás biztonsága, illetve a naprakészsége. Emellett jelentős, hogy az adott gépnek, géptípusnak milyen a meghibásodási rátája, mennyi alkatrész szükséges a folyamatos szántóföldi működtetéséhez, valamint, hogy mennyire megbízható hosszútávon. Ezeken az alapelveken kívül a gépek háttere, amelyet pl. egy John Deere a múltjával biztosítani tud, kiemelten fontos. Tehát az ember megpróbál – ugyanúgy, ahogy autót is vásárol – egy olyan minőséget biztosítani magának, amit különösebb gondok nélkül tud üzemeltetni.

Milyen előnyei vannak Ön szerint egy hivatalos márkakereskedőnek?

Az időtállóság mindenképpen, hiszen mióta a KITE létezik, azóta a John Deere-t képviseli. Megvan a megfelelő múltja, ami garanciát jelent arra, hogy kiváló minőséget kapunk, jó feltételekkel. A hivatalos márkaképviselőknek vannak meg azok a lehetőségei, hogy a szervizt, illetve annak a működtetését, az alkatrészellátást naprakésszé tudja tenni. Egy országos hatáskörrel rendelkező márkaképviselet azt jelenti, hogy az alkatrészbázisa is sokkal nagyobb, mint azé, aki csak alkalmanként egy szűk kört lát el. Minél nagyobb az alkatrészkészlet, úgy alkalomszerűen az árak is jobbak, mint a kisebb kereskedéseknél. Továbbá, mi a szervizbiztonságra nagyon sokat adunk, hiszen egy szezonban, ha a gép sokat áll, az kár. Tehát, ha valamilyen meghibásodás adódik, akkor nagyon lényeges, hogy a KITE szerviz pontosan, precízen, időben kint van a megfelelő szakmai felkészültséggel és informatikai háttérrel.

Gépvárláskor vagy azt követően igénybe vesznek-e szolgáltatásokat?

Ez a 22 év nagyon sok mindent megmutatott, és óhatatlanul is – ha mondhatom így – együtt fejlődtünk a KITE-vel, hiszen azok a szolgáltatások, amik a cégnél ezen időszakon belül megjelentek, túlnyomórészt nálunk is lecsapódtak. Nem azt mondom, hogy mindent igénybe veszünk, de nagyon sok mindent. Általánydíjas szervizszerződésben vagyunk a KITE-vel az összes erőgépünkre és a munkagépparkunk egy jó részére is, hiszen azokat is tőlük vásároltuk.

Szoktak-e szakmai képzéseken részt venni?

Igen, új gép vásárlásakor a gépkezelő(k)nek az oktatását a KITE Zrt. elvégzi. Ezeken a képzéseken kívül, minden területen vannak naprakész előadások, ahol az aktuális feladatokat, problémákat mutatják be, vagy azoknak a megoldásában igyekeznek segíteni. Ide is gyakran elküldöm a kollégáimat, szakembereimet, illetve adott esetben, ha tudok, akkor én is részt veszek rajta.

Van-e olyan terület, amivel kapcsolatban szívesen venne részt oktatáson vagy tanácsadáson?

Igen, most lesznek precíziós tanfolyamok, hiszen az ilyen gépek használatának oktatásával, illetve az egész precíziós mezőgazdaságnak az elterjesztésével a KITE Zrt. hatékonyan foglalkozik, így ezt mi is elkezdtük. Egyrészt RTK-val vannak felszerelve a gépeink, másrészt a JDLinkTM-et is használjuk. A művelési konstrukciók és egyéb területek esetében is nagyon előrehaladott a KITE oktatási és tanácsadási rendszere, így ezt mi is szeretnénk igénybe venni.

Milyen fejlesztéseket terveznek a közeljövőben a gazdaságukban?

Az öntözésfejlesztést, ami 2018-ban szintén a KITE Zrt.-n keresztül valósult meg, egy újabb pályázat révén folytatjuk. Eddig 122 hektárt tudtunk öntözni, ezt fogjuk növelni közel 200 hektárra. Az öntözőrendszer számunkra nagyon fontos bázist jelent, hiszen lehetővé teszi, hogy egy magasabb értéket előállító vetőmagtermesztéssel foglalkozzunk. Ez korábban is a portfóliónkba tartozott, de egyrészt a hektikus időjárás, másrészt pedig a partnereink elvárásai miatt mindenképpen lényeges, hogy egyes vetőmag-típusokat öntözött körülmények között tudjuk előállítani.