A digitális átálláshoz kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatását célzó pályázati felhívás napvilágot látott. Célja az új digitális szántóföldi és kertészeti technológiák és precíziós termesztési módok elterjesztésének támogatása, a szolgáltatások igénybevételének ösztönzése.

A támogatási kérelmek benyújtása 2021. július 26-tól lehetséges.

A gazdálkodók precíziós szolgáltatásokra is pályázhatnak, illetve az ezt kiszolgáló, precíziós gazdálkodásra alkalmas gépek, infokommunikációs eszközök beszerzésére is lehetőség van. Emellett pedig a termesztő berendezések fejlesztésének céljából is részesülhetnek a támogatásban a mezőgazdasági üzemek és termelők.

A pályázat teljes körű megvalósításához a KITE Zrt.-nél mindent egy helyen megtalál

A KITE Zrt. 2010 óta fejleszti a helyspecifikus technológiára illeszthető gépsorait és egymásra épülő technológiai megoldásait. Mára kész a rendszer. Azt RTK hálózatuk kialakításával, a gépkínálatuk ilyen igények szerinti összeállításával és a PGR teljes rendszerének felépítésével megalapozták a jövőjét egy hatékony és versenyképes magyar mezőgazdaságnak, és készen állnak arra, hogy a digitális átállást szolgáló gépeket és eszközöket szolgáltassanak a hazai piacnak. 

">

Erő- és munkagépek helyspecifikus munkára

A precíziós gazdálkodás feladatainak elvégzéséhez elengedhetetlenek az intelligens erő- és munkagépek, amelyek kiszolgálják a legfontosabb elveket. Gyors és pontos munkavégzésre képesek átfedés- és kihagyásmentesen, alkalmasak differenciált és pozícionált inputanyag-kijuttatásra, egy menetben több munkafolyamatot végeznek el, és ezzel a megfelelnek nem csak a precíziós és helyspecifikus elvárásoknak, de a hatékonyság és a fenntarthatóság feltételeinek is.

10 évnél fiatalabb gépek „felokosítása”

A precíziós gazdálkodást kiszolgáló műszaki eszközök lehetővé teszik, hogy meglévő mezőgazdasági erő- és munkagépekeinket a rendszerbe illesszük. A most meghirdetett pályázat keretén belül lehetőség van arra, hogy a 10 évnél fiatalabb gépeket „felokosítsuk”, hogy azokkal is lehetőség legyen az adatalapú gazdálkodás elvégzésére. Mindemellett lehetőség van a legújabb technológia, a drónok beszerzésére is.

Precíziós betakarítógépek

A betakarítás a precíziós gazdálkodás szempontjából az egyik legfontosabb állomás, hiszen ebben az időszakban gyűjthetők azok az adatok, melyek a terület heterogenitását mutatják meg, és amelyek a műhold-, meteorológiai és az egyéb adatok együttes alkalmazásával a következő évek termelését alapvetően befolyásolják. A kínálatunkban megtalálható betakarító eszközök mindegyike alkalmas adatgyűjtésre és a precíziós szolgáltatásainkkal kiegészülve hangsúlyos alapkövei lehetnek a gazdálkodásának.

Precíziós szolgáltatások

A pályázat egyik kiemelten fontos része az adatalapú gazdálkodást támogató szolgáltatások igénybevétele is. A KITE Zrt. 2017 óta fejleszti a Precíziós Gazdálkodási Rendszert, amit a piac ma már PGR-ként ismer. Ebben integrálódik a precíziós technológia, és azok a digitális szolgáltatások, melyek a mindennapi döntések támogatásához szükséges adatokat gyűjtik. Szakembereik ezeket csomagokba rendezték, és a megpályázható gépekhez, eszközökhöz igazítva kínálják Önöknek.

A gépek, eszközök, valamint a precíziós gazdálkodást támogató szolgáltatások biztosítása, a meglévő géppark okosítása, képességnövelő eszközökkel való fejlesztése mellett a KITE Hiteliroda segítségével a legelőnyösebb finanszírozási megoldásokat nyújtja partnerei számára.

További infomációkat a  https://www.kite.hu/mezogazdasag-digitalis-atallasahoz-kapcsolodo-precizios-fejlesztesek-tamogatasa oldalon talál.

A KITE Zrt. gépértékesítő kollégái készséggel állnak rendelkezésére a pályázat megvalósításához szükséges információkkal.