1000 m2, 21 gép az állógép-bemutatón és 15 gépkapcsolat a technológiai seregszemlén. Ez jellemezte idén számokban a KITE megjelenését a NAK Szántóföldi Napokon, melyet 2021. június 9-10. között rendeztek Mezőfalván. De ahogy az várható volt a mögöttes tartalom sokkal több volt pár számnál.  

Hagyományainkhoz híven, most is a legfontosabb téma, ami a KITE Zrt. kiállítási területén elhangzott Mezőfalván, hogy mi a legfrissebb és leghatásosabb megoldás egy adott mezőgazdasági problémára. Mint, ahogy azt már a KITE Zrt.-től megszokhatták a látogatók nem egyedülálló gépek kerültek porondra, hanem kifejezetten gépkapcsolatokban gondolkodtunk. Így is demonstrálva azt, hogy nem csupán gépek eladásán gondolkodunk, hanem fontosnak tartjuk azt is, hogy technológiába illeszthető legyen az adott eszköz.

traktor bálázó kapcsolat

A KITE Zrt. idén a nagyszabású állógép-bemutatója mellett is nagy figyelmet fordított a technológiára. A precíziós termesztéstechnológia legújabb eredményei kerültek bemutatásra a szántóföldi demóparcellák területén. A kapás és kalászos kultúrák, valamit a repce komplex termesztéstechnológiájának legújabb szemléletű megoldásait láthatta a nagyközönség. A bemutató utolsó része érdemelte ki a legtöbb néző figyelmét, itt demonstráltuk a mezőgazdaság legújabb, jövőbe mutató eszközeit, a drónokat. A kiállítás első napján ugyanis a DJI drónok forgalmazásáról írtunk alá egy együttműködést a Duplitec Kft. képviselőivel, és ettől kezdve a KITE Zrt. a mezőgazdasági felmérő és beavatkozó drónok viszonteladójává vált.

szántóföldi beavatkozó drón

Mindemellett a termesztéstechnológiához komplexen kapcsolódó öntözéstechnikai megoldásokat is szemléltettük a demóterületünkön. A legvíztakarékosabb mikroöntözéstől, az alacsonynyomású önjáró rendszereken át, a vízágyús megoldásokig a teljesség igényével kaphattak erről a területről is szakmai információkat az érdeklődők.

csepegtető öntözés

Az Innovációs Központ technológiai fejlesztő csapata és az Öntözési Üzletág szakemberei működés közben kukorica-növényállományban mutattak be vízpótlási megoldásokat. A helyszínen elhangzottak a növények vízzel kapcsolatos igényei, kritikus vízhiányos helyzeteket mutattak be élőben. A gyakorlati bemutató keretében a precíziós, szántóföldi csepegtető szalagos megoldásokat láthatta a nagyközönség. A különböző sortávokra kialakított csepegtető öntöző rendszerek fontosabb technológiai lépéseit taglalták a KITE szakemberei a telepítésétől az üzemeltetésig több folyamatra bontva.

szántóföldi öntözés

Láthatók voltak működés közben az egyes megoldások hatásai a talaj nedvességi állapotára, valamint a növények gyökérzetének növekedésére. Ezek mellett egy alacsony nyomású, körforgó önjáró öntözőgép is működött és öntözött a helyszínen. A bemutató ezen részében a víztakarékos öntözés precíziós kialakítási lehetőségei, az egyes öntözőfúvóka-megoldások, valamint a helykoordinátákhoz kötött differenciált vízpótlás is említésre került. Végezetül a nagy nyomású dobos öntözés - a kor igényeinek megfelelő - legmodernebb kialakítási lehetősége volt megtekinthető.

dobos öntözés

A bemutatóról készült videót itt tekinthetik meg: 

">