A Magyar Kukorica Klub (MKK) minden évben kukorica termésversenyt rendez. A KITE Zrt. Innovációs Központja is indult ezen a megmérettetésen az elmúlt években, hiszen a mi célunk is hasonlatos a MKK-val: a hazai kukoricatermesztés versenyképességének fokozása és a termelési kultúra javítása.

A 2020-as termelési szezonban az öntözött versenykategóriában indultunk. Örömmel jelentjük, hogy ez alkalommal csoportunk győztesei lettünk. A verseny szigorú szabályait betartva egy gondos precíziós agrotechnológiát valósítottunk meg a tenyészidőszak során a nádudvari versenyparcellánkon.

A kukoricatermelés sikerét nagy mértékben befolyásolja a biológiai háttér. Ezt esetünkben a KITE hibridportfóliójából választott Loupiac (FAO380) kukoricahibrid volt. Ezen túl az összes agrotechnológiai beavatkozást a lehető legnagyobb precizitásra törekedve végeztük, alapozva a helyszíni mérésekből és távérzékelésből nyert adatokra. Nagy segítségünkre volt a KITE PGR Rendszere, mely támaszkodik a PrecZone alkalmazásokra, valamint a KITE meteorológiai hálózatára.

A versenyparcella minden technológiai beavatkozását a KITE által forgalmazott gépekkel végeztük: a vetést John Deere vetőgéppel, a sorközművelést és a pozícionált fejtrágya-kijuttatást Orthman sorközművelővel, a betakarítást pedig John Deere T sorozatú betakarítógéppel.

Minden műszaki eszközünk precíziós komponensekkel felszerelve végezte munkáját, a stabil +/- 2 cm visszatérési pontosságot szavatoló KITE RTK jel segítségével. Agronómiai inputok melyek a terméscél elérését támogatták a KITE saját termékportfóliójából kerültek ki. A 2020-as időjárási szélsőségekkel tarkított szezon során a versenyparcella vízpótlását a KITE széleskörű, partnerre szabott öntözési portfóliójából választott csepegtető csöves öntözési megoldást használtuk.  Terméseredmény az 5 ha nagyságú versenyparcella átlagában 16,49 t/ha volt (14,5 % víztartalomra normalizált).

A termésverseny eredményei, tapasztalatai beépülnek a KITE precíziós szaktanácsadási rendszerébe. Így minden termelő, aki ebben a rendszerben partnerünk a győztes technológia részese lehet.