A KITE és a Kimitec közös útja 10 évvel ezelőtt kezdődött. Már az első találkozás során kiderült, hogy a két cég érdekei közösek. A spanyol vállalat kereste az utat a földrajzi terjeszkedéshez, a KITE pedig mindig nyitott az innovatív együttműködésre.

Ugyanakkor a Kimitec kellően innovatív képet mutatott ahhoz, hogy a KITE – mint piacvezető agrárintegrátor – eredményesen vezethesse be az akkor még szinte ismeretlen vállalatot a magyar piacra, eljuttatva termékeit a hazai gazdákhoz.

A Kimitec spanyol székhelyű biotechnológiai multinacionális vállalat, biopeszticidek, biostimulátorok és probiotikumok kutatásával, fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozik, alternatívát kínálva a vegyi úton szintetizált termékek mellett. A mezőgazdasági termelés középpontjába a fogyasztók egészségét és a környezet tiszteletét helyezte. Ma a világ több mint 94 országában van jelen, leányvállalatokkal pl. az USA-ban, Brazíliában, Latin-Amerikában és Kínában.

10 éves jubileum

Egyedülálló fejlesztési eljárásai nemcsak megkülönböztetik más vegyi és biotechnológiai vállalatoktól, hanem ez sikerük alapja is. Kutatási modelljük lehetővé teszi számukra, hogy a különböző helyszíneken dolgozó szakértőktől összegyűjtött információkat összekapcsolják a kutatás-fejlesztéssel és a szabályozási sajátosságokkal, így szélesebb körű információkat kapnak a valós piaci igényekről.

Egy másik megkülönböztető szempont a gyógyszerészeti kutatásoknál alkalmazott módszerek adaptálása a biopeszticidek kutatásában. Ez a platform négy, természetes forrásból származó anyagok és molekulák kombinációján alapul: ezek a növényi kivonatok, a mikrobiológia, a mikroalgák és a ‘zöldkémia’.

 „Célunk azonban nem csak a természetes eredetű termékek szállítása, hanem olyan megoldásokra is törekszünk, amelyek ugyanolyan hatékonysággal működnek, mint a szintetikusan előállítottak, megszüntetve azt az előítéletet, ami a természetes eredetű termékeket övezi” - mondta Felix Garcia a Kimitec cégvezetője.

A cég fő stratégiai irányvonala: két lépéssel a piac előtt járni a kutatás-fejlesztés és az innováció területén. Erről tesz tanúbizonyságot a 2019-es évben átadott MAAVI Center, mely Európa legnagyobb biostimulátorokkal és biológiai megoldásokkal foglalkozó kutatás-fejlesztési központja.

innovatív kutatás a Kimitec gyárban

A KITE fejlesztői csapatának 2012–ben – egy szakmai út keretein belül - lehetősége volt mélyebben betekinteni a Kimitec portfóliójába, gyártástechnológiájába és jövőbeni terveibe. E látogatás is megerősítette azt a - már korábban meghozott - vállalati stratégiai döntést, miszerint a KITE elkötelezett a környezetkímélő, biológiai úton előállított termékek portfolióba állítása mellett.

A közös munka első eredménye az egyszerűbbnek mondható, de a magyarországi piacon egyedülálló összetétellel rendelkező, lombtrágyák forgalomba hozatalát jelentette 2013-ban, az igazi áttörés azonban a Dell’ Agro Plus szántóföldi kultúrákra történő adaptálása volt. A Kimitec korábban főleg a kertészeti kultúrákra koncentrált, a KITE–vel való együttműködés azonban fókuszba helyezte a szántóföldi szegmenst is.

A Dell’ Agro Plus a biostimulátorok legújabb generációjának tagja, talajon és levélen keresztül egyaránt hatékony, flexibilis kijuttatási lehetőséget biztosítva a gazdáknak.

Hazánkban a Dell’ Agro Plus kertészeti kultúrákban 2014-ben, szántóföldi kultúrákban pedig 2015-ben kapta meg engedélyokiratát. A termék adaptációjában a KITE Zrt. volt az első világon, aki a Dell’ Agro Plus-szal a kertészet mellett a szántóföldi felhasználás felé mozdult. Ebben az esetben tehát teljes mértékben közös technológiai fejlesztésnek vagyunk tanúi. Ennek köszönhetően mára a Dell’ Agro Plus többszázezer literes mennyiségben kerül felhasználásra a KITE Zrt. partnereinél és járul hozzá termesztéstechnológiai sikereikhez kertészeti és szántóföldi kultúrákban egyaránt.

Természetesen a piaci bevezetés itt nem áll meg, a Dell’ Agro Plus -t további biostimulátor típusú termékek követik. A Rhyzo Plus és a Batallon ez év tavaszán kerül kereskedelmi forgalomba, egyedi termékjellemzőivel köszönhető hatásuknak a palántázást és ültetést követő időszakban nyújt segítséget a nagyobb értékű kertészeti kultúrákban.

A Kimitec nem állt meg a lombtrágyák és biostimulátorok terén, folyamatosan kutatja az ígéretesebbnél ígéretesebb, növényi kivonatokon alapuló biopeszticideket. Ebben a munkában a KITE Zrt. világszinten is kiemelt partnere a Kimitec-nek, folyamatosan teszteli a termékújdonságokat a Derecskei Kísérleti Kertészeti Telephelyén és szántóföldi partnergazdaságaiban egyaránt. Így már a termékfejlesztés korai szakaszában a KITE Zrt. be tud kapcsolódni a Kimitec fejlesztési folyamatába és más országokkal szemben nagyobb mennyiségű adathoz jut közvetlenül a piaci bevezetés előtt.

innovációs központ

A két cég között az agronómiai input vonalon tehát egyedülálló együttműködés van, amelyhez az is kellett, hogy azok jövőbeni céljai egy irányba mutassanak. A Kimitec olyan stabil partnert keresett, aki nyitott az innovációra, illetve képes a piacot befolyásolni és ezt a KITE Zrt.-ben megtalálta. A KITE Zrt. pedig olyan beszállítókat keres, akik a jövőbe tekintve folyamatosan képesek a megújulásra annak érdekében, hogy a rohamosan változó technológiai újításokat adaptálni tudják, sőt meghatározzák azokat.

A sajtóközleményt Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatójának gondolatával zárjuk: „Az elkövetkezendő 10 évet véleményünk szerint a kémiai növényvédő szerek biológiai alternatívái fogják meghatározni, úgy véljük, hogy jelenleg ebben globális szinten a Kimitec személyében a legjobb partnerre találtunk. Tekintettel arra, hogy a kutatás-fejlesztési tevékenység a KITE Zrt. és a Kimitec életében is kiemelkedő szereppel bír, a következő évek feladata, hogy erőforrásaik összehangolásával olyan termékek és technológiák bevezetésében működjünk együtt, amelyekkel meg tudunk felelni a jövő kihívásainak, növelve a magyar gazdák versenyképességét.”