Hamarosan elérkezünk a repcevetés időszakához. Fejlesztési és Szaktanácsadási Igazgatóságunk szakemberei számos fontos információra hívják fel a figyelmet az állomány gyomirtásával kapcsolatban.

Magyarországon a repce a 4. legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk. Jól és magas áron eladható korai értékesíthetősége révén jelentősen hozzájárul az adott gazdaság likviditásához és jövedelmezőségéhez.

Ugyanakkor a nagy szántóföldi kultúrák közül a legnagyobb ráfordítással termeszthető nyereségesen. A vegetációs időszaka igen hosszú (10-11 hónap) ez alatt folyamatos jelenlétet, nagy szakértelmet, hozzáértést igényel.

Az elmúlt 10-15 évben a repce termesztéstechnológiája több lényegi ponton is érdemben változott.  Az extenzív termesztést felváltotta egy igen intenzív technológia.

Ennek köszönhetően folyamatosan nő a termésátlag és az évjáratok negatív hatásai is mérséklődtek.

Az elmúlt évek vizsgálati bebizonyították, hogy az őszi káposztarepce maximális  terméspotenciáljának kiaknázásához, az őszi időszak megfelelő menedzselése elengedhetetlen. Az ősz folyamán biztosítanunk kell a repce folyamatos, zavartalan fejlődését, úgy hogy közben a túlfejlődést elkerüljük.

Az intenzív technológiában a fajtarepcék termesztése gyakorlatilag megszűnt, helyüket a hibridek vették át. Ennek következtében az optimális vetésidő előbbre, augusztus vége szeptember legelejére tevődött. (a repce nem őszi vetésű növény) Alacsonyabb tőszámmal (200-250 ezer termőtő/ha) termesztjük. A sűrűsoros vetések háttérbe szorulnak és helyettük, mellettük egyre terjednek a 38- 45-50-76 cm (strip-till) sortávolságú technológiák.

A fent említett változások a repce gyomnövényeire is kedvező hatással vannak. Ebben a helyzetben a repce gyomirtása egy átgondolt, összetett feladat, ami már az előveteménynél kezdődik.

Az elővetemény (általában kalászos) gyomirtására ne használjunk a repcére esetleg káros utóhatással rendelkező készítményt. Sajnos nem sok ilyen van.

Tarlóhántás után a tarlóápolást vegyszeresen glifozáttal végezzük el. A tarlón történő gyomirtás még mindig a legolcsóbb és leghatékonyabb eljárás, különösen csapadékos nyáron (az idei ilyen) az árvakelés és az évelő gyomok ellen is.

A repce a vetés utáni 1-2 hónapban gyakorlatilag gyomelnyomó képességgel nem rendelkezik. A fordulópont 4-6 leveles állapotban (inkább 4) következik be, a gyomos 4 leveles repce már jelentős termésveszteséget szenved el.  A korai gyomosodás kihat az egész vegetációra. Így a legfontosabb feladat a gyomkonkurencia minél korábbi kiiktatása.

Erre leghatékonyabbak a korai posztemergens technológiák. A repce 2-4 leveles állapotában a gyomok kelő-2-4 leveles fenológiájáig elvégzett kezelések.

Erre a feladatra kínál megoldást a KITE Zrt. új repcegyomirtási csomagja.

Ikarus (40 g/l aminopiralid, 80g/l pikloram, 240g/l klopiralid)

Az Ikarus jól használható az őszi káposztarepce 2-4 leveles állapotában a korai gyomosodás kikapcsolására, amikor a gyomnövények tömegesen a kultúrnövénnyel együtt kelnek. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles, a ragadós galaj (Galium Aparine) 1-3 levélörvös állapotában, a mezei acat (Cirsium arvense) a tőlevélrózsás állapotában a legérzékenyebb a készítményre.

Salsa 75 DF (750g/kg etametszulforon metil)

A Salsa olyan posztemergens herbicid, mely kiváló hatékonyságú a széles levelű gyomnövények, köztük a nehezen irtható fajok ellen is, pl. a sebforrasztó zsombor (Descuraina sophia), vadrepce (Sinapis arvensis)), mezei tarsóka (Thlaspi arvense). Továbbá kiváló szelektivitással rendelkezik, ezáltal nem kell tartanunk az esetleges fitotoxicitástól, valamint alacsony dózisával kevésbé terheli a környezetet.

Csomag tartalma (10 ha)

·        Ikarus 3 liter

·        Salsa 200 g

·        Trend 2 liter

Salsa 75 DF + Ikarus:

A két készítmény nemcsak kiegészíti egymást, hanem szinergistaként viselkednek. A szinergizmus legmarkánsabban a pásztortáska (Capsella bursa-pastoris) és a tyúkhúr (Stellaria media) esetében nyilvánul meg.

A KITE Zrt. által javasolt növényvédelmi technológia:

A csomagot a repce 2-4 leveles fenológiai állapotától, lehet kijuttatni. A kijuttatás időzítésében, a gyomok fejlettsége a meghatározó, mivel a csomag egyáltalán nem fitotoxikus.

A megfelelő hatékonyság érdekében legalább 10 °C fok szükséges.

A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles állapotban a legérzékenyebbek a készítményre. Amennyiben a gyomok fejletsége (sebforrasztó zsombor, pásztortáska) meghaladta ezt a fenológiai állapotot, érdemes a Salsa dózisát 20 g/ha-ról 25 g/ha emelni.

A magról kelő egyszikű gyomok (beleértve az árvakelésű gabonát is) ellen szükséges a repcét szuperszelektív egyszikű irtóval kezelni.

Gyomirtáson túl az ősz folyamán figyelmet kell fordítani, a kártevőkre (repcedarázs álhernyója, különböző bolhafajok), és időben (4-8 levél) végezzük el a regulátoros kezeléseket, különös figyelmet fordítva az egyes vegyszerek keverhetőségére.

Az így menedzselt repce ősz végére homogén zárt állományt alkot, a gyökérnyak átmérője eléri vagy meghaladja az 1 cm, a gyökérzet legalább 30 cm mélységig lehatol. A csúcsrügyek viszont maximum 2-2,5 cm vannak a talajfelszíntől. Amennyiben ezt elértük, akkor megtettünk mindent az ősz folyamán annak érdekében, hogy aratáskor 5 t/ha-os adatokat lássunk a hozamtérképeken.