A talajmintavétel és a tápanyag-gazdálkodás képezik a növénytermesztés alappilléreit, és nem csak a talaj, hanem a növény igényeit is középpontba helyezik. Itt is igaz a szükséges és elégséges elv betartása. A szükségtelenül kijuttatott műtrágya pazarlás, a kevés tápanyag pedig limitálja a termést.

Segítünk Önnek, hogy legközelebb már a precíziós szolgáltatásainkkal nyert információk alapján hozza meg a döntést: Mennyi és milyen műtrágyát juttassak ki?

Amennyiben még nem rendelkezik talajmintavételi eredményekkel és NPK szolgáltatási csomagakciónk keretén belül 24 tonna műtrágyát vásárol, akkor 12 hektár precíziós talajvizsgálatot kap ajándékba.

Ha már korábban elvégeztette a precíziós talajvizsgálatot, akkor az alábbi három féle precíziós szolgáltatásunk közül választhat, melyek egyikét elkészítjük Önnek 24 ha területre, 24 tonna műtrágyát vásárlása esetén.

 

-  a KITErkép (termőképességi térkép) elkészítése,

- nitrogénelőírás-térkép készítése

- meszezőanyagelőírás-térkép összeállítása.

Az akció a KITE kevert, Elixir-Zorka NPK, szántóföldi YaraMila, szilárd Timac Agro és Calciprill termékekre vonatkozik.   

Hogyan történik a mintavétel?

Termőképesség alapján precíziósan végezett talajmintavétel

 „Nem csak kötelezettség, hanem alapvető információ!”

A KITE Zrt. Innovációs Főigazgatósága által elkészített KITErkép (termőképességi térkép) a táblán belüli heterogén foltok feltárását segíti. Ehhez felhasználjuk a távérzékelési adatokat (NDVI) és a tábláról gyűjtött műveleti adatokat, mint például a domborzat és hozam is. A táblán belül változó méretű, de maximum 3 hektáros menedzsment zónákat alakítunk ki. Ennek segítségével jól le tudjuk határolni a táblán belüli átlagos és attól pozitív vagy negatív irányba eltérő zónákat. A precíziós tápanyaggazdálkodás alapját a tábláinkon pontos koordinátákhoz rögzített talajmintavétel adja. Ez alapján az országos 6 darabból álló flottánk, amely GPS-el és automata fúró rendszerű talajmintavevő berendezéssel rendelkeznek, nagy pontossággal és a szabvány által előírt gyakorisággal (18-20 leszúrás/minta) egységes mélységből veszik meg partnereinknél a talajmintát. Ez lehetővé teszi a gyors, pontos, és mindenkor ellenőrizhető szántóföldi talajmintavételt. 

">

 A PrecSoil alkalmazással nyomon követheti, hogy a tábláján pontosan merre dolgozik a tápanyag-gazdálkodási szaktanácsadó kollégánk. A vizsgált 14 paraméter nagyon jól mutatja a terület heterogenitását és adottságait. Sok esetben rávilágít olyan összefüggésre, ami szükséges az eredményes növénytermesztésünkhöz. A KITE Zrt. által a partnereinknél vett talajmintákhoz a vizsgálat évében szaktanácsadás jár. A KITErkép termőképességi térkép alapján a partner által tervezett termésmennyiségekhez elkészítjük akár raszterenként a tápanyagszükségleteket. A tápanyagterv tartalmazza a növény átlaghoz viszonyított termésmennyiségét és annak megtermeléséhez szükséges N/P/K és CaCO3-igényét is. Ennek segítségével a talaj tápanyagellátottságához és a növény igényéhez választhatunk műtrágyázási technológiát.  A mono-műtrágyák mellett az akár egyedi recept alapján hidegen kevert KITE műtrágyákból a növény igényének legjobban megfelelő műtrágyát választhatunk. A mintavétel során rögzített koordináták miatt a P és K alaptrágya-kijuttatás optimalizálható, amelyről előírástérkép is készülhet.

Használhatunk szilárd vagy akár folyékony műtrágyát, de előfeltétel, hogy erőgépünknek intelligens vezérléssel kell rendelkeznie (navigáció + szakaszvezérlés + dózisvezérlés). Ezek használatával válnak a precíziós eszközrendszerek alkalmassá a kihagyás- és átfedésmentes, valamint a pozícionált és differenciált kijuttatás megvalósítására.

Az akció 2021.01.15-ig vagy visszavonásig érvényes! Az akció csak a fent említett termékekre vonatkozik. Több szolgáltatás egy megrendelésre nem összevonható.  Az akció részleteivel kapcsolatban keresse kereskedő-szaktanácsadóinkat.