Dr. Dremák Péter 2020. október 16-án a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának kertészmérnök szakos hallgatói számára tartott szakmai előadást az intenzív almatermesztés ismérveiről és a piaci lehetőségekről.

Kollégánk a kertészeti ágazat jelenlegi, valamint jövőbeni jellemzőit ismertette, kihangsúlyozva azt, hogy a jövő generáció almatermesztőinek már egy nagyon más piaci viszonyok mellett kell helytállniuk. Bemutatásra kerültek a precíziós almatermesztéssel kapcsolatos legfontosabb fejlesztések is.

Oktatás az almatermesztésről a kertészmérnök hallgatóknak

Ezután egy gyakorlati bemutató következett a KITE Zrt. Derecskei Kertészeti Telephelyén, ahol a hallgatók tovább mélyíthették ismereteiket az almatermesztés témakörében. Elhangzott, hogy középszinten gondolkodva kockázatos egy ilyen beruházás, azonban a javasolt technológiák alkalmazásával sikeres és jövedelmező a hazai termelés is. A terepszemlén bemutatásra kerültek a perspektivikus, rezisztens almafajták, a jól fenntartott, intenzív koronaforma, a nagy hektáronkénti tőszám gyakorlata, a védekező rendszerek (jégvédő háló, szélgép, gyökérmetsző, valamint a fagyvédelmi öntözés). Ezek alkalmazásával a termelők sokkal sikeresebben és jövedelmezően szállhatnak szembe a 21. század kereskedelmi kihívásaival.