​​​​​​​Az 2016-os mezőgazdasági szezon a csapadék mennyisége és annak eloszlása tekintetében kedvezőnek mutatkozott. A termés mennyiségét és minőségét ebben az évben végre nem a csapadék hiánya limitálta. Az előrejelzések egészen őszig kiegyenlített csapadékeloszlást prognosztizálnak, és bizakodásra adhatnak okot. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról a tényről, hogy a csapadék nem csak a kultúrnövényeink szempontjából kedvező.

A betakarítást követően hullott csapadék kiváló feltételeket biztosít a talaj felső rétegében elhelyezkedő gyommagok csírázásához, és a különböző kórokozó gombák (pl.: fuzárium) szaporító képleteinek felszaporodásához.
A tarlók ápolásának hiányában a gyomnövények magot hoznak, ezáltal tovább fertőzik az adott területet, mely következményeként jövő év tavaszán tömeges gyomkelésre számíthatunk. A tarlón maradt szár- és gyökérmaradványok a káros pentozán hatás mellett akadályozzák a minőségi talajművelést, a rajtuk megtelepedett kórokozó gombák pedig biztosítják az őszi vagy a következő évi tavaszi fertőzések robbanásszerű megindulását.

Megoldás a tarlók kezelése két menetben:

A tarlók ápolása a talajról szól, és természetesen nem egyenlő a tarlóhántással, hanem az aktuális vagy a következő évi termesztéstechnológia szerves része. A tarlóápolás hivatott biztosítani a gyomokban, szár- és gyökérmaradványokban minél szegényebb, jó szerkezetű, mikrobiológiailag aktív, egészséges talajt.

1. lépés:

A tarlóápolás első része a szármaradványokról és a talajról szól. A BactoFil® Cell garantáltan elkezdi lebontani a szár- és gyökérmaradványokat, értékes tápanyagokat (N;P;K) biztosítva a következő növénynek. A benne lévő baktériumtörzsek sziderofor termelése révén lelassítja, vagy megállítja a kórokozó gombák szaporodását. Kiszűri a káros pentozán hatást, élénkíti a talaj mikrobiológiai életét, konzekvens használatával ideális talajszerkezetet biztosít. A BactoFil® Cell-t a szármaradványokra juttassuk ki, majd forgassuk a talajba!

2. lépés:

A tarlók egynyári és évelő (!) gyomnövényektől való mentesítésére nyújt megoldást a Fozát® 480 totális gyomirtó szer. A Fozát® 480 kiválóan alkalmazható nehezen irtható évelővel (pl. mezei acat) fertőzött táblán. Hatékonysága mellett az egyik leggazdaságosabb módja az említett gyomprobléma kezelésére. A Fozát® 480 alkalmazását mezei acat jelenléte esetén annak tőlevél rózsás állapotára időzítsük. A kezelést követő 3 héten belül a gyomok elszáradnak