Sebestyén Csabával, a Tápió-Táj Kft. ügyvezető igazgatójával és Szerdahelyi Krisztián gépkezelővel beszélgettünk az első tapasztalataikról az új John Deere R4150I/36 típusú önjáró permetezőgépük kapcsán. Ez a legnagyobb modell a John Deere európai permetezőgép-portfóliójából.

Milyen körülmények között gazdálkodnak?

Cégünk központja Pest megyében, Sülysáp településén található, ahol a környéken nagyságrendileg 2200 hektáron dolgozunk. Ami a növénykultúrákat illeti, 900 hektáron kalászost, 650 hektáron repcét, 400 hektáron kukoricát és 250 hektáron napraforgót vetünk. 10-200 hektár között mozognak a táblaméreteink. Saját területeinken felül 800 hektáron bérszolgáltatást is végzünk.

JOhn Deere karbonszálas önjáró permetező

Mikor és miért döntöttek az új John Deere R4150I önjáró permetezőgép mellett?

Önjáró permetezőgép vásárlásáról már 2018. év végén döntést hoztunk. 2019-ben több permetezőgép-forgalmazótól kértünk be ajánlatokat. Hosszas gondolkodás és mérlegelés után 2019. szeptemberében döntöttünk az R4150I permetezőgép vásárlása mellett, amely idén februárban meg is érkezett hozzánk. Igazából négy oka volt, hogy miért a John Deere mellett döntöttünk.
A John Deere igen komoly múltra tekint vissza permetezőgép-gyártás terén tapasztalat, technológia és K+F kapcsán. Közel 12 éve dolgozunk különböző John Deere gépekkel és nagyon meg vagyunk elégedve velük. 2016-tól dolgozik területünkön egy John Deere 740MI vontatott 24 méteres szántóföldi permetező, amellyel jó tapasztalataink vannak, így ez is közrejátszott a döntésben. Elvárás volt, hogy a megvásárolni kívánt gép nagy területteljesítmény mellett a precíziós gazdálkodásban és a differenciált tápanyag-kijuttatásban is alkalmazható legyen. Nem utolsó sorban, mi nem „csak” gépvásárlásban gondolkodtunk, különösen egy ilyen nagy értékű beruházásnál, hanem gépéletútban. Éppen ezért nagyon fontos volt számunkra, hogy a gépvásárlás után rendelkezésre áll-e megfelelő támogatás és after-sales, legyen szó gépbeüzemelésről, szaktanácsadásról vagy éppen gyors alkatrész- és szervizellátottságról. Ezen a területen megbízható partnerünkre találtunk a KITE Zrt. személyében.

John Deere önjáró karbonszálas permetező

Szerdahelyi Krisztián gépkezelőt kérdeztük az első benyomásról, tapasztalatokról.

Három tulajdonságát szeretném kiemelni a gépnek, amely a teljesítményhez, intelligens megoldásokhoz és a fülkéhez köthető. A teljesítmény kapcsán nemcsak a menetteljesítményre gondolok, hanem például a feltöltési időre is. Az 5000 literes permetlétartályt bő 4 perc alatt fel lehet tölteni köszönhetően az 1200 l/perc feltöltő szivattyúnak. A 36 méter széles karbonszálas keret pedig kiváló keretstabilitással bír! A gép terepjárási képességeivel is meg vagyok elégedve.

A John Deere karbonszálas szórókeretének kifejlesztésében részt vett a King Agro, amely a versenyjachtok szénszálspecialistája. Az új generációs szénszálas szórókeret kiemelkedő stabilitással bír, akár 30 km/h sebesség melletti permetezést is lehetővé tesz. Az acélhoz képest ez a keret 6-szor erősebb és 5,5-szer könnyebb! (A szerk.)

Igen méretes gépről beszélünk, így a különböző intelligens megoldások sokat segítenek. Az automata kormányzással (AutoTrac) és a szakaszvezérléssel (Section Control) kiküszöbölhetők az átfedések vagy kihagyások a precíziós gazdálkodás jegyében.
A fülke pedig egy ember számára kényelmes, ergonómiai szempontból minden kézre áll, teljesen akadálymentes a kilátás a szórókeretekre és az első kerekekre is.