Örömmel számolunk be arról, hogy ES Pallador szójafajtánk 2019-ben immár ötödik évben lett első helyezett termésátlagát tekintve a NÉBIH posztregisztrációs fajtakísérleteiben. A KITE Zrt. szójafajta-portfóliójának zászlóshajója ismét kimagasló eredményt produkált.

A KITE Zrt. kizárólagos forgalmazásában álló ES Pallador szójafajta 2015-től szerepel a NÉBIH kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérleteinek középérésű csoportjában, ahol évről-évre az éréscsoport legnagyobb termést adó fajtája. A vizsgált öt évből éppen legutóbb, 2019-ben érte el a legmagasabb termésátlagát, melynek értéke 5,0 tonna/ha volt.

A termés nagyságán túl, a fajta igazi értékét mutatja az a tény, hogy az ES Pallador minden évjáratban képes volt érdemi terméselőnyt (10-23%) elérni a kísérletben alkalmazott standard fajták termésátlagához viszonyítva. Az ES Pallador évenként elért eredményeit a következő ábra mutatja be.

Szójafajta-portfóliónk másik két tagja a szuper korai éréscsoportba sorolt ES Navigator (000) és a korai RGT Speeda (0), melyek közül az utóbbi fajta vetőmagja iránt a kereslet egyre nő, így 2020-ra az RGT Speeda vetőmagja már elfogyott, nem rendelhető.

Az ES Navigator szójafajtánk termesztésének előnye a fajta verhetetlen koraisága (érésig eltelt napok száma: 108-110), az ebből a szegmensből kiemelkedő termésátlag potenciálja (4,0-4,5 tonna/ha) és magas fehérjehozama (jellemző fehérjetartalom 42%). Az ES Navigator további értékes tulajdonsága, hogy a hüvelyek túlérésben sem pattannak ki: kísérleteinkben azt tapasztaltuk, hogy a teljes érést követő időszakban sem peregnek ki a szójababok a teljesen elszáradt növény hüvelyeiből, termését megőrzi egy megkésett betakarítás esetén is.

Oltóanyaggal egyenletesen fedett, kitűnő minőségű szója vetőmag
Oltóanyaggal egyenletesen fedett, kitűnő minőségű szója vetőmag.

Vetőmagjainkat gombaölőszerrel és HiCoat Super oltóanyaggal készre kezelve hozzuk forgalomba 125 ezer magos és 2,8 millió magos kiszerelési egységekben. Kitűnő fajtáink kimagasló minőségű, hazai előállítású vetőmagjával kívánunk partnereinknek sikeres szója termesztést 2020-ra is!