Az Agrárszektor 2019 konferencia Hódít a precíziós gazdálkodás című szekciójának házigazdája Szabó Levente a KITE Zrt. vezérigazgatója volt. Az délután folyamán helyet kapott két előadás, mely a John Deere és a KITE Zrt. jövőbe mutató fejlesztéseit járta körül és egy kerekasztal-beszélgetés is.

Sojnóczki István technológiai fejlesztési igazgató a John Deere fejlesztéseiről tartott előadást Johannes Wriedt a John Deere termékfelelősének távollétében. Az előadás során szót ejtett arról, hogy az amerikai gyártó nagy hangsúlyt fektet az új technológiák bevezetésére, illetve a meglévő fejlesztésére.

Sojnóczki István portfolióA precíziós gazdálkodás megjelenésével az adatalapú gazdálkodás nyert teret a mezőgazdaságban, de a jelen kihívásai már ettől is messzebb mutatnak. Ma már a kapcsolat korát éljük, amikor a gépekből, valamint a külső érzékelőkből származó adatok összekapcsolódnak és együtt szolgálják a sikeres termesztéstechnológiát. A mezőgazdaság jövője azonban az automatizáció. A John Deere ilyen típusú fejlesztéseiről is szó esett, mint az idei Agritechnica-n aranyéremmel díjazott, új ePower váltóval szerelt 8R traktor, mely esetben a hidraulikus meghajtást elektromos váltja ki. Ezeknek a fejlesztéseknek a sorába csatlakozik be az elektromos traktor, valamint a gyomfelismerő rendszerre épülő helyspecifikus növényvédelmi kezelés, a műholdvezérelt önjáró permetező, illetve a drónok által végzett permetezés.

Mészáros Gábor portfolio

Mészáros Gábor, rendszerfejlesztési igazgató a KITE Zrt. precíziós gazdálkodási rendszerének (PGR) kialakulását és jelenlegi fejlesztéseit mutatta be. Egy idősíkon elhelyezve vázolta fel azokat a lépéseket, melyek során fokozatosan jutott el a KITE Zrt. ahhoz az összetett rendszerhez, mely a precíziós gazdálkodást segíti a gazdálkodók mindennapjaiban. A rendszer alkalmas lesz a gazdálkodás során megképződött és az egyéb külső forrásokból származó adatokat a különböző munkaműveletek szolgálatába állítani.

kerekasztalmegbeszélés

A két előadást követő kerekasztal-megbeszélésen Balogh Sándor, a Balogh-Farm Tépe Kft. tulajdonosa, Kecskés Zsolt, a KITE Zrt. kiemelt szolgáltatás-értékesítési igazgatója, Okvátovity István, az Axiál Kft. térinformatikai szakértője, valamint a TimacAgro képviseletében Tóth Balázs vett részt. A beszélgetés moderátori pozícióját ez esetben is Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója töltötte be, akinek kérdései a mezőgazdaságban használható adatok és IT fejlesztések témakörét járták körül.

A jelenlévők mindannyian egyetértettek abban, hogy a mai modern gazdálkodásban kritikusan fontos az adatok használata. Okvátovity István szerint nagyon sok információ születik a mezőgazdaságban, amit szakszerűen kell kezelnünk. Kecskés Zsolt kiemelte, a nyers adat az alapja annak az információnak, mely a munkafolyamatok döntéseit támogatja. Tóth Balázs mindehhez hozzáfűzte azt is, hogy nagyon nagy tartalékaink vannak ebben gazdálkodási formában, ezt az információt a termelő rendelkezésére kell bocsátanunk a hatékony gazdálkodás érdekében. Balogh Sándor a termelők képviseletében elmondta, hogy ha megvan a kellő motiváltság, akkor akár egy közepes gazdálkodás is el tudja kezdeni a precíziós gazdálkodást.