A gépgyártásban az elmúlt évtizedben előtérbe kerültek az alternatív meghajtású, környezetkímélő(bb) megoldások. Az autóiparban a legnagyobb gyártók immáron nemcsak prototípusokat mutatnak be, hanem a kereskedésekben már meg is vásárolhatunk magunknak egy elektromos vagy éppen hibrid autót.

Elkötelezetten a fejlesztésekért a hatékonyság jegyében

A KITE Zrt.-nél immáron több, mint 45 éve azt a stratégiai célt tűztük ki magunk elé, hogy rendszerszemléletű, komplex technológiai és kereskedelmi ajánlatokat dolgozzunk ki a vevői igény kielégítés maximalizálása érdekében.
A KITE Innovációs Főigazgatóságánál a precíziós gazdálkodás és a K+F keretében több, mint 60 szakemberünk dolgozik a különböző újdonságok, technológiai megoldások kidolgozásán a fenntartható fejlődés jegyében.
A világ mezőgazdasági gépgyártásának megkerülhetetlen szereplője a John Deere, amelynek Magyarországon az egyetlen hivatalos új gépforgalmazója a KITE Zrt., a gyártó minden háttértámogatásával.
Hasonlóan a KITE Zrt. céljaihoz, a John Deere-nál is nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra, a fejlesztésekre a hatékonyság, a fenntarthatóság vagy éppen a környezetvédelem jegyében. Csak 2018-ban a John Deere 1,658 milliárd dollárt, átszámítva csaknem 498 milliárd forintot költött K+F-re! Vagyis naponta több, mint 1,3 milliárd forintot szánt kutatásra, fejlesztésre, innovációra. (Forrás: www.statista.com)
Íme három John Deere traktor prototípust, amely a fenntartható fejlődés koncepciójában született és akár a jövő traktorai is lehetnek.

JOhn Deere robotraktor

Joker, a fülke nélküli robot elektromos traktor

A nagyközönség előtt a 2019-es Agritechnican bemutatott legújabb alternatív meghajtást és a környezetvédelmet szem előtt tartó traktor koncepció a Joker becenevet kapta. A prototípus John Deere traktor egy fülke nélküli, elektromos meghajtású gumihevederrel rendelkező erőgép, amelynek névleges teljesítménye 500 KW, vagyis 680 lóerő. Az elektromos meghajtásnak köszönhetően a traktor zéró emissziós kibocsátással rendelkezik, és rendkívül csendes.

JOhn Deere robottraktor

John Deere Sesam elektromos traktor

A John Deere Sesam (Sustainable Energy Supply for Agricultural Machinery) traktor prototípus az első nagyteljesítményű akkumulátor meghajtású traktor, amely megtartja a hagyományos traktorok működési jellemzőjét, és közben az elektromos rendszer előnyös tulajdonságaival is rendelkezik.

John Deere sezam elektromos traktor

A John Deere 6R sorozat alapjaira épült erőgép két 150 kW (200 LE) teljesítményű elektromotorral rendelkezik. Extra terhelés esetén a két erőforrás ideiglenesen össze is kapcsolható, és így már 300 kW (400 LE) áll a gépkezelő rendelkezésére. Az áramot 130 kWh-s, 670 voltos lítium-ion akkumulátorok biztosítják. Nagyságrendileg 3 órányi töltéssel 4 órányi munkára képes a gép. A traktor már alacsony sebességnél is nagy nyomaték leadására képes. A traktor technológiájából fakadóan igen csendes.

John Deere önvezető elektromos traktor (GridCON)

A John Deere GridCON rendszerű elektromos prototípus traktora az első olyan John Deere erőgép volt, amely kizárólag elektromos vezetékkel működik és nincs vezetőfülkéje, vagyis önvezető.
A traktor egy 1 km hosszú elektromos vezetékkel rendelkezik (300 kW-nál nagyobb villamos teljesítménnyel terhelhető), amely haladás közben automatikusan visszahúzódik, vagy éppen kienged, így nem akadályozza a traktor haladását.

JOhn Deere Gridcon

A John Deere önvezető erőgépe 100 kW (136 LE) teljesítményű villanymotor hajtja, amellyel 20 km/h sebesség is elérhető. Csatlakozási lehetőség áll rendelkezésre a további 200 kW teljesítményű villanymotor működtetésére is. Így a kábelen keresztül üzemeltetett összesen 400 LE teljesítményt leadó traktor nehéz talajmunkára (pl. szántás) is alkalmas.
A traktor súlya (dobbal és a kábeltartóval), körülbelül 8,5 tonna. Ez egy hagyományos John Deere 6195R traktoréval megegyező, viszont a teljesítménye kétszer annyi. A kiváló teljesítmény-tömeg arány mellett a traktor rendkívül csendesen üzemeltethető, valamint kipufogógáz-kibocsátás sincs. A John Deere GridCON traktor üzemeltetésének költsége nagyságrendileg 50%-kal alacsonyabb az akkumulátoros traktorokéhoz képest.

Vajon az elektromos traktoroké a jövő?

Azt, hogy mit hoz a jövő, azt pontosan senki sem tudja. Hogy felváltja-e, és ha igen mikor lesz az a pillanat, amikor már az alternatív erőforrásokkal működő gépek lesznek a túlsúlyban a földeken, nehéz lenne megmondani.
De elnézve a különböző nemzetközi fejlesztési irányokat, trendeket, a jövő mezőgazdaságában és gépesítésében egyre nagyobb szerepet fog játszani a robotizáció vagy éppen az automatizáció.
Szokták mondani, hogy a jövőben egy dolog biztos: a változás. Bármit is hozzon a jövő, bízunk benne, hogy a jövőben is megbízható partnerére talál bennünk az Ön mezőgazdasági gazdálkodásának mindennapjaiban, együtt szembe nézve a jövő kihívásaival, változásaival!