Új piaci lehetőségeket és modernizált, környezettudatos palántanevelést ígér a KITE Zrt. Derecskei Kertészeti Telephelyén végzett növényház-korszerűsítés, mely a nagyközönség számára 2019. szeptember 4-én a VIII. Magyar Paprika Napja rendezvényen mutatkozott be.

A beruházás előkészületei 2016-ban történtek meg, a tesztüzemre 2019-ben került sor, teljes kihasználtságában pedig 2020-tól működik majd.

A KITE nagyüzemi zöldségtermesztésben a nyolcvanas évek közepén jelent meg. Az akkori igények hívták életre a Derecskei Kertészeti Telephelyet, mely hosszas előkészítő munka után nagy mennyiségben állította elő az elmúlt évtizedekben a minőségi palántákat, elsősorban a szántóföldi termesztésre. A különböző értékesítési vertikumokkal (inputanyag-forgalmazás, gépértékesítés) a felmerülő igények kielégítése okán bővült a portfólió.

A piaci visszajelzések már árulkodtak arról, hogy a termesztéstechnológia felett eljárt az idő, a telep modernizációját több szempont is indokolta. A KITE Zrt. 2015-ben kb. 30, míg 2016-ban 35 millió palántát állított elő 4,8 ha-on 91 palántanevelő sátorban, 3,3 ha hasznos felületen.

A különálló sátrakban a szélhatás és a nem megfelelő fűtési körülmények miatt nagyon nehéz volt elérni a homogén növényállomány kialakítását. A megemelkedett gázfogyasztás miatt a korai időszakban nem voltak gazdaságosan fűthetők a sátrak a fajlagos nagy hőleadó felület miatt. A szélhatás pedig a nyári időszakban is plusz munkát követelt. A gépesíthető folyamatok száma minimális volt, ezzel összefüggésben pedig aránytalanul nagy a telep kézimunkaigénye. Tehát mind a gazdaságossági mind pedig a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve a telephely átalakítást igényelt.

Derecskei palántanevelő

Minderre a Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével című pályázat keretében került sor, melyben egy nagy légterű, 17050 m2 alapterületű, blokkrendszerű növényház építését célozták meg. Ezzel a korszerűsítéssel magas minőségű, homogén állományú palánták előállítását végezhetik a jövőben. A beruházás a működési költségek érdemi csökkenését eredményezi, elsősorban az energiaköltségek tekintetében, ezzel hozzájárul a tevékenység jövedelmezőségének javításához.

A fóliaház fűtését egy 1600 méter mély, pozitív termálkút adja, melynél a felmelegedése után nincs szükség elektromos energiára a víz felszínre hozásához, vízhőmérséklete pedig 85 °C. A növényház működtetésével közvetlen energiaköltség nem keletkezik az áramdíjat kivéve, hiszen a termálvizes fűtés a szükséges hőenergia 100%-át biztosítja.

öntözik a derecskei palántákat

A növényházat nem üveg, hanem egy dupla rétegű, felfújt, ún. diffúz fólia borítja, mely a szigetelő rétegnek köszönhetően megnyújtja a palánta-előállítási szezont és jelentősen csökkenti a fűtési igényt - télen melegebb, nyáron hűvösebb klímát biztosít, mint a hagyományos palántanevelő sátrak. A dupla rétegnek köszönhetően jobb a hőszigetelés, a speciális bordázatnak köszönhetően pedig magasabb a szerkezet terhelhetősége, a fólia által átengedett UV sugárzás hatására pedig a palánták edzettebbek. A diffúz fóliának köszönhetően a szórt fény aránya jelentősen nő, így a fólia megvédi a növényt a nap káros, égető sugaraitól. A fóliaház modern szellőző- és öntözőberendezéssel ellátott, az öntözőrendszer tápoldatozásra is alkalmas. A növényház építésének részét képezte egy energiaernyő, valamint az elektromos- és fűtési rendszer kialakítása is. Előbbi télen a hővisszatartást segíti, nyáron pedig a kelő növényeket védi a túlzott napsugárzástól. Kapcsolódik hozzá egy 1421 m2 nagyságú kiszolgáló sátor is, mely helyet biztosít a tálcatöltésnek, a vetésnek és a csírakamrának is.

A beruházással ki tudják elégíteni a piaci szereplők tápkockás palántagyártás tekintetében felmerülő igényeit, és a határ menti, Romániában tevékenykedő zöldségtermesztőket is meg tudják célozni. Emellett a már meglévő piacukon is erősíthetik a jelenlétünket, hiszen az eddigi 30 millióról 60 millióra emelkedhet az előállított minőségi palánták száma az eddigi holt időszakok kihasználásával.