Már hagyományosan Dalmandon és Nádudvaron tartotta meg a KITE Zrt. a fajtabemutatóját. Nyár vége lévén most az őszi betakarítású növényekről esett szó. De ahogy megszokhattuk, nem csak a növényállományokat láthattuk a szántóföldön, hanem a technológiai hátteret is megismerhettük.

Augusztus 27-én és 29-én került sor a napraforgó, a kukorica, a szója és a cirok fajtasorainak bemutatására a KITE Zrt. szakembereinek tolmácsolásában. Ahogy a rendezvény címe – Szélsőségek szorításában – is utalt rá, ismételten azon technológiai elemekre esett a legnagyobb hangsúly, melyek az időjárási anomáliákat képesek kezelni, és nagy szerepük van a talajnedvesség megőrzésében, így segítve a sokszor kezelhetetlennek tűnő problémák kiküszöbölésében a gazdálkodókat.

A rendezvényt Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója nyitotta meg, aki az idei év időjárási körülményeinek - és ezzel összefüggésben a terméseredmények - ismertetése után kitért arra, hogy három dolog lehet a termelő segítségére az aszály okozatainak kezelésében. Az első az okszerű, talajnedvességet védő és megőrző, forgatásos talajművelést mellőző technológia, a második az öntözés alkalmazása, és amennyiben erre lehetőségünk nincs, a harmadik megoldáshoz kell folyamodnunk, szárazságtűrő növényfajtákat kell választanunk. Erre a KITE megoldása a cirok, mely fehérjetartalmát tekintve remek takarmánynövény-alternatíva.

A rendezvény előadás része

Folytatva a gondolatmenetet Szendi Jenő a KITE Zrt. Öntözési Üzletágának vezetője a szántóföldi öntözési lehetőségekről beszélt, Kecskés Zsolt, kiemelt szolgáltatás-értékesítési igazgató pedig az Innovációs Központ precíziós gazdálkodást segítő szolgáltatásait mutatta be.

A rendezvény szántóföldi részén Sojnóczki István technológia-fejlesztési igazgató, valamint Honti László, Kecskés István, és Nagy László fejlesztőmérnökök mutatták be a fajtasorokat, Balogh József, termékmenedzser pedig a legújabb fejlesztésükről, a KITE csévélődobos öntözőberendezésről beszélt.