A fenntartható fejlődés szemlélete egyre integráltabban jelenik meg a vállalatok tevékenységében. Hogyan fog mindez hatni a mezőgazdaságra? Milyen lesz a gépesítés 20-25 év múlva? Cikkünkben két John Deere traktor prototípust mutatunk be, amelyek a környezetvédelem jegyében születtek.

Az ökológiai lábnyom, a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem kérdéskörei az elmúlt évtizedben egyre nagyobb hangsúllyal estek a latba médiában a Föld népességnövekedése kapcsán is. A különféle nemzetközi szervezetek (pl. ENSZ) kutatómunkáinak köszönhetően számtalan tanulmány, elemzés, megoldási javaslat látott már napvilágot a témában.

A környezettudatosság, a társadalmi felelősségvállalás (CSR) vállalati szinten is egyre inkább megfigyelhető. Ez a szemléletmód nemcsak a John Deere kutatás és fejlesztés tevékenységében van jelen, hanem a KITE Zrt. vállalati missziójában és víziójában is.

A John Deere álma, hogy a jövőben olyan farmok legyenek, amelyek az energia-felhasználás szempontjából teljesen önellátóak. Ebből a célból rengeteg időt, pénzt és energiát áldoz kutatásra és fejlesztésre a gépesítés kapcsán. Bemutatunk két John Deere traktor prototípust, amely a fenntartható fejlődés koncepciójában született és akár a jövő traktorai is lehetnek.

John Deere SESAM elektromos traktor

A John Deere SESAM (Sustainable Energy Supply for Agricultural Machinery) traktor prototípus az első nagyteljesítményű akkumulátor meghajtású traktor, amely megtartja a hagyományos traktorok működési jellemzőjét, és közben az elektromos rendszer előnyös tulajdonságaival is rendelkezik.

 A John Deere 6R sorozat alapjaira épült erőgép két 150 kW (200 LE) teljesítményű elektromotorral rendelkezik. Extra terhelés esetén a két erőforrás ideiglenesen össze is kapcsolható, és így már 300 kW (400 LE) áll a gépkezelő rendelkezésére. Az áramot 130 kWh-s, 670 voltos lítium-ion akkumulátorok biztosítják. Nagyságrendileg 3 órányi töltéssel 4 órányi munkára képes a gép. A traktor már alacsony sebességnél is nagy nyomaték leadására képes. A traktor technológiájából fakadóan igen csendes.

John Deere

John Deere önvezető elektromos traktor (GridCON)

A John Deere GridCON rendszerű elektromos prototípus traktora az első olyan John Deere erőgép, amely kizárólag elektromos vezetékkel működik és nincs vezetőfülkéje, vagyis önvezető.

A traktor egy 1 km hosszú elektromos vezetékkel rendelkezik (300 kW-nál nagyobb villamos teljesítménnyel terhelhető), amely haladás közben automatikusan visszahúzódik, vagy éppen kienged, így nem akadályozza a traktor haladását.

A John Deere önvezető erőgépe 100 kW (136 LE) teljesítményű villanymotor hajtja, amellyel 20 km/h sebesség is elérhető. Csatlakozási lehetőség áll rendelkezésre a további 200 kW teljesítményű villanymotor működtetésére is. Így a kábelen keresztül üzemeltetett összesen 400 LE teljesítményt leadó traktor nehéz talajmunkára (pl. szántás) is alkalmas.

A traktor súlya (dobbal és a kábeltartóval), körülbelül 8,5 tonna. Ez egy hagyományos John Deere 6195R traktoréval megegyező, viszont a teljesítménye kétszer annyi. A kiváló teljesítmény-tömeg arány mellett a traktor rendkívül csendesen üzemeltethető, valamint kipufogógáz-kibocsátás sincs. A John Deere GridCON traktor üzemeltetésének költsége nagyságrendileg 50%-kal alacsonyabb az akkumulátoros traktorokéhoz képest.

KITE Zrt. – Jelen vagyunk a jövőben

A KITE Zrt.-nél immáron több, mint 45 éve azt a stratégiai célt tűztük ki magunk elé, hogy rendszerszemléletű, komplex technológiai és kereskedelmi ajánlatokat dolgozzunk ki a vevői igény kielégítés maximalizálása érdekében.

A KITE Innovációs Főigazgatóságánál a precíziós gazdálkodás és a K+F keretében több, mint 60 szakember dolgozik a különböző újdonságok, technológiai megoldások kidolgozásán a fenntartható fejlődés jegyében.

KITE-Gépéletút szolgáltatások

Gépértékesítéskor nem „csak” gépeladásban gondolkozunk, hanem a hosszú távú partneri kapcsolatban hiszünk. Gépberuházáskor érdemes a KITE Zrt.-t választania, hiszen olyan szolgáltatásokkal állunk az Ön rendelkezésére, amelyeket a gépéletút teljes ideje alatt igénybe tud venni.

KITE Gépéletút

Gépfinanszírozás tekintetében a KITE Zrt.-nél lehetősége van használtgép beszámításra, de fizethet terménnyel is. A KITE Hiteliroda segítségével a finanszírozás gondját levesszük az Ön válláról, gyors, egyszerű és kényelmes ügyintézést biztosítunk.

A piacon jelen lévő társaságok számos ajánlata között nehéz és időigényes megtalálni azt a biztosítást (gép, növény, állat, vagyon, felelősség és baleset), amely a mezőgazdasági termelést megfelelően tudja támogatni. A KITE Alkusz célja, hogy a gazdaságára szabott személyes ajánlattal időt, energiát és pénzt takarítson meg Önnek.

Annak érdekében, hogy partnereink maximális hatékonysággal és gazdaságosan tudják használni a tőlünk megvásárolt új gépeket, egy oktatási rendszert alakítottunk ki, amelyben alap-, közép- és felső szintű ismereteket sajátíthatnak el a gépkezelők. 2016-ban pedig elindult a KITE komplex szaktanácsadási szolgáltatás, amely megoldást nyújt a precíziós gazdálkodás eszközrendszerének teljes körű kiaknázására. 

A KITE Zrt. legújabb, Partner Profit Programja keretében pedig szaktanácsadási szolgáltatást nyújtunk a gazdálkodók számára, hogy a meglévő korszerű eszközrendszerüket kihasználva hatékony, egyben versenyképes termesztés-technológiát tudjanak működtetni, ezen keresztül a környezetvédelmi elvárásoknak meg tudjanak felelni.

KITE szaktanácsadás

A KITE Zrt., mint az új John Deere gépek egyetlen hivatalos magyarországi forgalmazója, gyári jótállás ellátására és a termékfejlesztő programok elvégzésére kizárólagos jogokkal rendelkezik. A több, mint 300 fős országos lefedettségű KITE szerviz hálózatával állunk partnereink rendelkezésére.

A KITE Zrt. által forgalmazott valamennyi gépmárkához teljes körű alkatrészellátást biztosítunk. Átlagosan mintegy 60 000 féle cikk található raktárainkban. Logisztikai hátterünk lehetővé teszi, hogy raktárainkból az ország bármely pontjára, rövid szállítási határidővel tudjunk alkatrészeket szállítani.

Bármit is hozzon a jövő, bízunk benne, hogy a jövőben is egy megbízható, hosszú távú partnerére talál bennünk az Ön mezőgazdasági gazdálkodásának mindennapjaiban!