Komlósi Géza gépkelezővel beszélgettünk a John Deere R4040i önjáró permetezőgépük kapcsán eddigi tapasztalatairól, gépkapacitásról. Az új John Deere permetezőgépükkel körülbelül 800 hektáron dolgoznak, tagolt táblákon. Hét olyan géptulajdonságot emelt ki amit a legjobban szeret, mint gépkezelő.

Hol és milyen körülmények között gazdálkodnak?

A Karyon Csoport tagjaként a Rábacsanaki Agrár Kft. 4000 literes 24 méteres keretszélességgel rendelkező John Deere önjáró permetezőgéppel körülbelül 800 hektárnyi terület növényvédelmét látjuk el Rábacsanak (Győr-Moson-Sopron megye) település környékén. Ebből 400 hektáron búzát, 300 hektáron repcét és 100 hektáron szóját termesztünk.

Miért döntöttek a John Deere permetezőgép mellett?

A MAZOTTI önjáró permetezőgépünk megérett a cserére. Cégen belül két John Deere vontatott 740i permetezőgép és egy HORSCH PT330 önjáró permetezőgép dolgozik, így volt tapasztalatunk mindkét márkáról. Számunkra nem volt kérdés, hogy a John Deere mellett döntöttünk.

John Deere permetező

Gépkezelőként mi a véleménye, mit szeret a legjobban a JD R4040i permetezőben?

Gépkezelőként azért szeretem a John Deere permetezőgépet, mert roppant kényelmes. Tucatnyi kezelést segítő automatikával van ellátva. Igen tagolt tábláink vannak a 2 hektártól az 50 hektárig, így sokat kell vonulnunk, közlekednünk a permetezőgéppel. Könnyű és komfortos vezetni, hiszen mikor 40 km/h sebességgel vonulunk, a permetezőgép olyan mintha vízen menne, míg mögöttem a traktor a tartálykocsival majd széthullik a földeken…

JOhn Deere önjáró permetező

Mivel többször dombos vidéken permetezünk, nagy hasznát vesszük az automatikus sebességtartás (Cruise Control) funkciónak is. Az R4040i önjárónknak nagyon jól le van burkolva a hasalja, ezzel védve magát a gépet és a kultúrát is a sérülésektől, amely repcében különösen jól jön.
Kiemelném még a permetező keretstabilitását, ami az automatikus keretszintező rendszer segítségével (TerrainControl Pro) stabilan tartja a szórási magasságot a kultúra fölött, ami kulcsfontosságú a permetezés hatékonysága szempontjából.

John Deere vontatott permetező
Nagyon meg vagyunk elégedve a teljesítményével is, általában napi 150 hektárt kezelünk le a géppel (egy műszakban, 12-14 km/h munkasebességgel, meglehetősen tagolt táblaszerkezet mellett), de őszintén szólva koránt sincs kihasználva a maximális kapacitás, amire ez a permetező képes lenne. Az önjáró feltöltése gyors és egyszerű. Mindösszesen 4 perc szükséges a gépnek a tartály feltöltéséhez a saját feltöltő szivattyújával, így minimális állásidővel dolgozunk. A permetező kiszolgálásáért egy 11.000 literes tartálykocsi felel.

JOhn Deere önjáró permetező permetezési képe

További információkért és az aktuális kedvezményeinkért a John Deere permetezőgépekről kattintson ide!